Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Hartfalen sporters: screenen of niet?
Zondag overleed een 28-jarige deelnemer aan de 20 kilometer door Brussel. Voorvallen als dit doen telkens weer de discussie oplaaien of (jonge) sporters best allemaal een verplichte sportmedische keuring moeten ondergaan.
Antwerpse wetenschappers analyseren fijn stof op aardbeiblaadjes
Meer dan duizend Antwerpenaren plaatsten de voorbije twee maanden een aardbeiplantje op hun vensterbank. Wetenschappers gaan nu op basis van de hoeveelheid fijn stof op de blaadjes een gedetailleerde kaart van de Antwerpse luchtkwaliteit maken.
Het geheime recept van superbejaarden
Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.
Belgisch fossiel biedt nieuw inzicht in evolutie kat- en hondachtigen
Fossielen die gevonden werden in het Vlaams-Brabantse Dormaal bieden nieuwe inzichten in de evolutie van vleesetende zoogdieren zoals honden en katten, maar ook leeuwen, beren en zeehonden.
Wetenschappelijk champagne schenken
Bubbelfysicus Gerard Liger-Belair bestudeert hoe champagne het smaakvolst geserveerd wordt. Hij leerde ons al dat grote flessen betere champagne schenken en dat je champagneglazen met de hand droogt. Een overzicht champagnewetenschap.
Aardbeien meten luchtkwaliteit
In Antwerpen worden komend voorjaar aardbeiplantjes ingezet als meetstations voor fijn stof. Het is de eerste keer dat dergelijke biomonitoring op zo’n grote schaal wordt toegepast.
LHC klaargestoomd voor nog meer 'exotische fysica'
Eos werd deze week rondgeleid in de Large Hadron Collider (LHC) en vernam wat het CERN nog van plan is met het toestel dat een van de grootste wetenschappelijke ontdekkingen ooit voortbracht.
Vlaamse boeren gingen zelden vreemd
In de voorbije 200 jaar zijn veel minder 'bastaardkinderen' geboren dan we dachten. Dat blijkt uit genetisch onderzoek.
WK voor zonnewagens van start
Komende zondag start de tweejaarlijkse Solar Challenge. Ook drie Nederlandse en een Leuvens team strijden om de titel van 'meest efficiënte zonnewagen ter wereld'.