
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:


Geld voor uw bloed
Een vergoeding voor bloeddonoren, zal het aantal broodnodige donaties doen toenemen, zonder gevaar op “minderwaardig” bloed, besluiten Amerikaanse economen. Ze willen daarom af van het altruïstische karakter van bloed geven.


Flandriens ten oorlog
Precies een eeuw geleden won Paul Deman de allereerste Ronde van Vlaanderen. Een jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit, en de West-Vlaming ruilde – net als een pak anderen – zijn wielertrui voor een legerplunje. Het fietspeloton werd in elk regiment een vast onderdeel, als verkenners, boodschappers of stalen cavalerie. Pedaalkracht ten dienste van de natie.


Frontsoldaat voor een dag
BBC verfilmde een groot deel van de minireeks ‘Parade’s End’ in België. Een reeks die ook bij ons te zien was. Eos Memo bezocht de set.

‘Dokter Google’ maakt mensen bang
Twee van de drie Vlamingen zoeken medische informatie op het internet. Wat we lezen, maakt ons vaak bang en zet ons op het verkeerde been.

Ook dit leerden we in 2012
Liefde is een sinusoïde, mensen met tattoos drinken meer, en in een doos kruipen - en er vervolgens weer uitkomen - maakt je creatiever. Een overzicht van de meest fantastische ontdekkingen van 2012.

Sport: hoe meer, hoe beter?
Topsporters leven langer dan gewone stervelingen, maar dat betekent niet dat intensief sporten gezonder is dan gewoon bewegen.

Elf keer het einde
Volgens een foute interpretatie van de Mayakalender vergaat de wereld op 21 december 2012. Weinig wetenschappers delen dit doemdenken, maar voor de gelegenheid laten we het pessimisme toch even heersen. Elf scenario’s voor het einde van het heelal, de wereld en de mens.

‘Dopingmiddel EPO werkt niet’
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het beruchte dopingmiddel EPO topsportprestaties verbetert. Dat besluiten Nederlandse wetenschappers die alle beschikbare studies tegen het licht hielden.

Warmer klimaat, koudere winters
Zowel Europa als het oostelijke deel van de Verenigde Staten hebben er enkele strenge winters opzitten. En volgens experts wordt het ook deze winter bibberen. Boosdoener is vreemd genoeg de opwarming van de aarde.