Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Talen leer je in de wieg
Nog voor een baby een half jaar oud is, leert hij klanken van elkaar te onderscheiden. Dat komt dus een stuk vroeger dan het leren van de eerste woordjes.
‘In dertig procent van de bedden ligt iemand die daar niet hoort’
Therapie aan huis moet overal in België psychiatrische bedden vervangen. Een gesprek met psychiaters Jeroen Decoster en Guido Pieters, pleitbezorgers van thuistherapie in België.
Ruggenprik kan diagnose ALS stellen
Een nieuwe test kan het diagnosticeren van de dodelijke spierziekte ALS versnellen.
Vierde 'Alzheimer-gen' geïdentificeerd
Nederlandse onderzoekers hebben een gen geïdentificeerd dat betrokken is bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. In totaal zijn er nu vier risicogenen bekend.
De slappe lach
We moesten soms maar naar elkaar kijken of we proestten het al uit. Een tijdlang was hij een vaste gast bij ons aan tafel: de slappe lach.
Hersenscan voorspelt ernst epilepsie
Precisiegeneeskunde is het toverwoord als het over de toekomst van kankerbehandelingen gaat. Dat moet het ook worden voor epilepsie, vindt Stefanie Dedeurwaerdere. Zelf zoekt ze naar nieuwe doelwitten voor behandelingen, bijvoorbeeld ontstekingen in de hersenen.
Leerkrachten maken discriminerende grapjes
Grapjes over homo’s, allochtonen of vrouwen zijn dagelijkse kost in de Vlaamse middelbare scholen. Niet alleen leerlingen maken ze. Leerkrachten doen vaak ook mee.
Een ‘vaccin’ tegen angst
Zo’n 15 procent van de kinderen heeft een angstige persoonlijkheid. Zij lopen een groot risico later een angststoornis of depressie te krijgen. Wetenschappers hebben ontrafeld hoe die persoonlijkheidstrek er in het brein uitziet, en stellen een vroege therapie in het vooruitzicht die angst zou kunnen voorkomen.
Nieuwe middelen tegen migraine
Er zitten nieuwe medicijnen in de pijplijn die je misschien voorgoed van de splijtende hoofdpijn afhelpen.