Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Wast de dokter zijn handen niet? Vraag dat dan zelf
Als patiënten artsen erop wijzen dat ze hun handen moeten wassen, dan gaat de hygiëne er spectaculair op vooruit.
Moet je autisme wel ‘genezen’?
Autisme beroert de gemoederen. Elk bericht op de website van Eos Wetenschap levert niet alleen veel lezers op, maar ook veel reacties.
De risico’s van narcose
Operaties en narcose kunnen de hersenen beschadigen. Ze zouden ouderen zelfs richting dementie kunnen duwen.
De pil doet vrouwenbrein groeien
De anticonceptiepil verandert de hersenen van vrouwen. Wie de pil slikt, heeft een beter ruimtelijk inzicht en woordgeheugen.
Ik denk, dus ik ben
Bij narcose lijkt in één vingerknip het licht uit te gaan. Het is een droomloos zwart gat. De tijd die de operatie duurt, is compleet weggevaagd. Zou doodgaan ook zo voelen?
Beeldig brein
Het brein is niet alleen interessant, maar ook mooi. Dat wil de wedstrijd Art of Neuroscience van het Nederlands Herseninstituut in de verf zetten.
Waarom je huilt als je verdrietig bent
Biggelende tranen zetten je lichaam aan tot de productie van troostende hormonen. Door te huilen geef je jezelf als het ware een knuffel.
Overstekend wild
Voor veel dieren loopt een wandelingetje over de weg fataal af. Oostenrijkse onderzoekers verzamelden, met de hulp van vrijwilligers, meer dan vijfduizend foto’s van dierlijke verkeersslachtoffers.
Waarom vrouwen een zelfmoordpoging eerder overleven
Mannen willen dood, vrouwen willen ontsnappen of om hulp schreeuwen.