Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Checklist voor herbruikbare luiers
Britse ouders die herbruikbare luiers gebruiken, onderzochten twee jaar de vragen die daarbij rijzen.
Antwerpenaren meten luchtvervuiling
In een drukke, smalle straat in de stad zit dubbel zoveel stikstofoxide in de lucht als in een verkeersvrije straat, ook al liggen beide vlak bij elkaar. Dat blijkt uit 2.000 metingen overal in Antwerpen.
Vlaamse wetenschappers willen samenwerken met burgers
Dat blijkt uit een enquête van Eos en de Jonge Academie bij 400 wetenschappers.
Antwerpenaren meten zelf luchtvervuiling
Iedereen die in de stad Antwerpen woont, kan zich inschrijven om tijdens de maand mei twee sensoren aan het slaapkamerraam te hangen die luchtvervuiling meten. Dat moet een kaart van de luchtkwaliteit opleveren met gegevens van duizend goed geselecteerde straten.
Is de helft van het psychologie-onderzoek goed voor de vuilnisbak?
Een internationaal team van onderzoekers heeft honderd recente psychologische studies opnieuw uitgevoerd. Meer dan de helft van die replicaties leverde andere resultaten op.
Waar adem je het meeste fijn stof in?
Hoeveel fijn stof krijg je in je longen tijdens het fietsen, wandelen en autorijden in Antwerpen en omgeving? De resultaten van twee weken rondhossen met meetapparatuur.
7 zaken die je moet weten over cyberpesten
Voor haar promotieonderzoek ondervroeg Sara Pabian (Universiteit Antwerpen) 2.000 Vlaamse jongeren tussen 10 en 17 jaar over cyberpesten. We vroegen om tekst en uitleg.
‘Nu al naar Mars gaan is onverantwoord’
Enthousiasme alom deze week: er is een Belg in de running voor een one way ticket naar Mars. Ruimtevaartexperts zijn minder blij met het Mars One project. 'Een complete aanfluiting van wat ruimtevaart zou moeten zijn.'
Tijd voor nieuwe pijnstillers
De huidige pijnstillers werken niet bij iedereen. Of ze hebben ernstige bijwerkingen. DNA-onderzoek en hersenscans kunnen voor effectievere middelen zorgen.