Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Mijn terugkeer naar het landbouwonderzoek, 15 jaar later
Els Van Poucke was tot vijftien jaar geleden onderzoekster aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. Bij haar terugkomst ontdekt ze dat prioriteiten intussen zijn verschoven. Van focus op hoger, groter en sneller naar een bredere kijk op de omgeving en een blik op de toekomst.
Zuiders bloed in Vlaamse bossen?
De leefomgeving van onze bossen verandert door de klimaatcrisis sneller dan de meeste planten zich kunnen aanpassen. Hierdoor dreigen bossen weg te kwijnen of zelfs te verdwijnen. Kunnen we het bos een handje helpen door meer zuiderse planten te introduceren en zo het bos klimaatadaptief te maken?
Klein wiertje, grote invloed op het klimaat
Haal eens even diep adem. Ongeveer twintig procent van de zuurstof die zich nu in jouw longen bevindt werd gemaakt door kiezelwieren, ééncellige algen die ondanks hun minuscule grootte een sleutelrol spelen in het functioneren van de planeet. Ook in het klimaatonderzoek zijn kiezelwieren niet meer weg te denken. Maar wat weet jij eigenlijk over deze belangrijke zuurstoffabriekjes?
Diabetes is geen exclusieve 'witte mensen-ziekte’
Wat als een patiënt denkt dat diabetes geen echte ziekte is, maar enkel voorkomt bij westerse mensen? Zulke overtuigingen klinken misschien ongewoon, maar komen in de praktijk regelmatig voor. Ze laten zien hoe essentieel het is om medische zorg aan te passen aan de culturele context van patiënten en begrip te hebben voor verschillende wereldbeelden.
Maak kennis met de CEO van de slijmfabriek in je dikke darm
Onze darmen krijgen vaak pas aandacht als er klachten zijn. Maar wist je dat biljoenen micro-organismen dagelijks werken om onze gezondheid te bewaken? Zo ook de bacterie Akkermansia. Welke cruciale rol speelt deze bacterie, en vooral wat kunnen wij doen om deze bondgenoot tevreden te houden?
Madame Microgolf en de zoektocht naar de kankercel
Microgolven weerkaatsen op een andere manier tegen een stukje kanker dan tegen een stukje gezond weefsel. Machines kunnen de weerkaatste golf opvangen en onderzoeken waar ze vandaan komt.
Zelfgenezing laat zijn tanden zien
Een op vier kinderen loopt een tandheelkundig trauma op na een val of sportincident. De kindertandartsen staan telkens weer voor een moeilijke opdracht, aangezien elke wonde anders is, een specifieke behandeling vraagt en jarenlang opgevolgd moet worden. Wat als men met één behandeling kind, ouder, en tandarts hiervan kan ontlasten? Well, there is a new kid in town: regeneratieve tandheelkunde.
Zorgverleners à la carte
Patiënten hebben in België het recht om hun zorgverlener vrij te kiezen. Het is immers belangrijk dat elke patiënt zich comfortabel voelt in de behandelrelatie. In de praktijk zien we dat patiënten hun keuzes vaak maken op basis van het gender, de afkomst of de religie van hun behandelend zorgverlener.
Voor wie vergroenen we onze steden?
Sinds 2023 hanteert de Vlaamse overheid de 3-30-300 norm. Die stelt dat iedere Vlaming vanuit zijn woning minstens drie bomen kan zien, er dertig procent groen in de buurt is, en er toegankelijk groen is op driehonderd meter. Klinkt goed, toch? Maar achter deze doelstellingen schuilen uitdagingen die vragen om aandacht voor sociale rechtvaardigheid.