Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Geven biologische labels meer vertrouwen?
Consumenten vinden voedingsproducten lekkerder en gezonder als ze een biologisch label dragen. Ook zijn ze bereid om er meer voor te betalen. Kloppen deze conclusies?
Helpt een halve ui op je nachtkastje tegen een verkoudheid?
Uien geven niet alleen smaak aan je eten, ze zijn volgens sommigen ook een echt wondermiddel als je verkouden bent. Al bij de oude Grieken stonden uien bekend als redmiddel om lucht te zuiveren.
Helpt gezonde zeelucht tegen kanker en hoge cholesterolwaarden?
Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden en om een hoog cholesterolgehalte tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee.
Leef je langer als je meer vezels eet?
Vezels zijn belangrijker dan lange tijd gedacht, stellen onderzoekers vast in een overzichtsstudie. Als je genoeg vezels eet, kunnen ze helpen om een langer en gezonder leven te leiden.
Kan ‘nee’ zeggen tegen vlees miljoenen mensenlevens redden?
Verschillende studies hebben aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en kiezen voor andere eiwitbronnen kan miljoenen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen.
Kunnen voedingssupplementen een herfstdip verhelpen?
Iedere herfst zijn er mensen die zich lusteloos en moe voelen. Zo’n herfstdip, zoals dit genoemd wordt, komt onder andere door een tekort aan zonlicht. Een groep ondernemers uit Antwerpen bracht een assortiment aan voedingssupplementen uit dat je weer energiek zou doen voelen. Werkt dit wel?
Kan een taks op rood vlees levens redden?
Onderzoekers schatten dat er, voor westerse landen, een prijsstijging van gemiddeld 20 procent voor rood vlees en een verdubbeling van de prijs voor bewerkt vlees nodig is om de verhoogde kosten voor de gezondheidszorg te compenseren.
Kan biovoeding beschermen tegen kanker?
Volgens een Franse studie ligt de kans op kanker een kwart lager bij mensen die vooral biologische voeding eten. Maar deze vaststelling is al meteen omstreden.
Doen tv en internet kinderen ongezonder eten?
Voor elk uur dat kinderen tv kijken of op internet surfen, stijgt de consumptie van junkfood met gemiddeld 20 procent, melden Britse onderzoekers.