Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Maken onze genen ons dik?
Mag je eten wat je maar wil of kom je snel bij? Dat hangt volgens een nieuw onderzoek aan The University College London af van één bepaald gen, dat door de jaren op verschillende manieren is geëvolueerd.
Leef je minder lang met proteïneshakes?
Proteïneshakes bevorderen onder andere de spieropbouw, waardoor je op korte tijd veel resultaat kunt boeken in de fitness. Uit onderzoek blijkt echter dat deze drankjes niet zonder gevaar zijn. Als je ze te vaak drinkt, zou je levensduur verkorten. Klopt dit?
Moet veganisme bij kinderen verboden worden?
Prins Harry en Meghan Markle willen hun koninklijke baby veganistisch opvoeden. Maar volgens de Franstalige Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België is dat ronduit gevaarlijk. Klopt dit?
Zijn tatoeages, nagellak en granola gevaarlijk?
De levensverwachting is de voorbije jaren gestegen, maar we worden vaker dan vroeger geconfronteerd met beschavingsziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Volgens Belgische experten zijn hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen hier mee verantwoordelijk voor.
Presteren atleten beter met ketonen?
Een voedingsmiddel dat de prestaties (legaal) bevordert en het recuperatievermogen verhoogt, waardoor duursporters gemiddeld 15 procent beter kunnen presteren: het bestaat, en het wordt in de topsport al enkele jaren gebruikt. Het gaat om ketonen.
Is ongezonde voeding dodelijker dan tabak?
In 2017 zijn er wereldwijd 11 miljoen mensen gestorven ten gevolge van ongezonde voeding. Dat ontnuchterend cijfer wordt naar voren geschoven in een van de meest uitgebreide studies naar gezondheidseffecten ooit.
Is kurkuma na borstkanker gevaarlijk?
Het voedingssupplement kurkuma verzwakt soms de werking van hormoontherapie tegen borstkanker. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Rotterdam.
Lopen theedrinkers meer risico op slokdarmkanker?
Wie veel en zeer hete thee drinkt, loopt bijna twee keer zoveel risico op slokdarmkanker dan wie de drank in kleinere hoeveelheden nuttigt en langer laat afkoelen. Dat concluderen Iraanse onderzoekers.
Is dagelijks glas gesuikerde frisdrank dodelijk?
Het drinken van slechts één gesuikerde frisdrank per dag kan het risico om te overlijden aan een hartaandoening en zelfs aan kanker verhogen, zo besluiten Amerikaanse onderzoekers.