Marieke van Schoonhoven
Marieke van Schoonhoven is redacteur voor Eos en coördineert Eos Tracé, digitaal platform van Eos over de weg die voeding aflegt.
Meest behandelde onderwerpen:
Koffiegruiskoekje bij de thee
Het bezinksel dat achterblijft nadat je koffie hebt gezet, zit vol antioxidanten en voedingsvezels. Het kan een ingrediënt zijn voor koekjes.
Endorfines reguleren genot én eetlust
Eten stimuleert het zogenaamde endogeen opioïdensysteem van de hersenen. De opioïden die vrijkomen, zoals endorfine, geven niet alleen signalen van genot, maar ook van verzadiging.
Online marktplaats voor genetische tests
Voor 80 dollar brengt Helix, een start-up uit Silicon Valley, je genen in kaart. Aparte, betalende apps, verlenen je toegang tot bepaalde delen ervan.
Een kwallenchipje, iemand?
We raken eraan gewoon dat we nieuwerwetse voeding als zeewier en insecten moeten gaan eten als we in de toekomst het toenemend aantal monden op de wereld willen voeden. Kwal op ons bord zou dan ook moeten kunnen, toch?
Link tussen voedselallergie en angststoornis bij kinderen
Een onderzoek bij een groep met kinderen met lage socio-economische status toont een verband tussen voedselallergieën en angsten.
Etensrestjes omzetten naar energie
Wetenschappers tonen hoe je voedselresten omzet naar methaan, waarmee vervolgens elektriciteit en warmte geproduceerd kunnen worden.
Een derde van de wereldbevolking is te dik
Maar liefst 2,2 miljard mensen kampen met gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan overgewicht. Meer dan 700 miljoen onder hen lijden aan obesitas.
Verleidelijke benaming maakt groenten aantrekkelijker
Groenten labelen met weldadige omschrijvingen maakt ze aantrekkelijker, waardoor de groenteconsumptie toeneemt.
Drie mogelijke reddingen voor koraalriffen
Vervuiling, klimaatverandering en overbevissing bedreigen tropische koraalriffen. De verschillende soorten koraalrif behouden gaat niet, hun essentiële functies wel.