Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Kunnen soorten cultuur delen?
Bestaat de mogelijkheid dat diersoorten met elkaar in interactie treden op zo'n manier dat het gedrag– en misschien zelfs het evolutionair pad – van beide soorten verandert? Ja, zo argumenteert een groep wetenschappers. Een nieuw concept, co-cultuur, moet helpen deze interacties beter te begrijpen.
Niet het klimaat, maar de mens was schuldig aan het verdwijnen van de megafauna
Zo'n vijftigduizend jaar geleden begon een uitstervingsgolf die een belangrijk deel van de grote dieren fataal werd. De precieze oorzaak – de mens of een veranderend klimaat – bleef een open discussie. Tot nu.
Hoe paardrijden Europa bereikte
Nog niet zo heel lang geleden waren paarden het snelst mogelijke vervoermiddel. Toch was tot nu toe niet bekend hoe paarden, eens gedomesticeerd, zich over Europa en Azië verspreidden. Een genetische analyse werpt nieuw licht op die expansie.
Hoe invasieve planten het geluid van landschappen veranderen
Niet-inheemse planten beïnvloeden de 'klank' van een landschap. Monitoring van dat geluid kan helpen om veranderingen in ecosystemen op te sporen.
Zo kwam de kip in Europa terecht
In vergelijking met andere landbouwdieren is er maar weinig bekend over de domesticatie en de verspreiding van de kip. Nieuw onderzoek laat twee routes zien waarlangs de kip zich vanuit Zuidoost-Azië over de rest van Azië en Europa verspreidde.
Zo complex is dierenvriendschap: ‘De sterkte van sociale verbanden bepaalt wie wat krijgt’
Samenwerking en wederzijdse hulp zijn heel gewoon onder dieren die in groepen leven. Ze vormen de basis voor sociale verbanden. Maar hoe zitten die precies in elkaar? Een nieuw model brengt de complexiteit in kaart.
‘Genetisch’ onderzoek ontrafelt de geschiedenis van gebarentalen
Wereldwijd bedienen miljoenen mensen met een gehoorbeperking zich van gebarentalen. Toch zijn die talen nog maar weinig onderzocht. Een methode uit de genetica brengt daar verandering in.
Prehistorische baby's met het downsyndroom kregen dezelfde begravingsrituelen
Een grootschalige analyse van fossiel DNA bracht voor het eerst prehistorische individuen met het downsyndroom aan het licht. Zij werden op dezelfde manier begraven als anderen, blijkt uit archeologisch onderzoek.
'Uiteindelijk moeten we stoppen met dingen te verbranden'
Ongeveer de helft van alle fijnstof komt van houtkachels, dat leert een onderzoek door burgerwetenschappers in het Nederlandse stadje 's-Gravenpolder. Hun metingen beperken zich tot de wintermaanden in een buurt waar relatief veel hout gestookt wordt, te beperkt dus voor algemene conclusies. Maar dat hout stoken een grote impact heeft op de luchtkwaliteit is wel degelijk zo.