Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Kouder klimaat, complexere samenlevingen
Primaten in koudere delen van de wereld leven samen in meer complexe sociale structuren. Dat is een indirect gevolg van evolutionaire aanpassingen aan hardere leefomstandigheden.
Zuiderse vogels vluchten voor de droogte
Deze lente vielen er in Vlaanderen vreemde vogels op te merken. Het gaat om zwarte ibissen en steltkluten, allebei soorten die zich normaal gezien ophouden in natte gebieden in het zuiden van Europa. Door de extreme droogte in Spanje en Italië trokken ze noodgedwongen noordwaarts.
Paddenstoelen zijn ‘spraakzamer’ na een regenbui
Paddenstoelen zijn in staat bio-elektrische signalen te genereren. Japanse wetenschappers slaagden er voor het eerst in om in het bos dergelijke signalen op te meten. Vooral na regen blijken paddenstoelen erg actief. ‘Praten’ ze echt met elkaar?
Genen van jagers-verzamelaars ondersteunden immuunsysteem van eerste Europese landbouwers
De overgang naar landbouw heeft een diepgaande invloed gehad op de ontwikkeling van ons immuunsysteem. Maar dat zit anders dan verwacht.
Nieuwe pesticiden, zelfde gevolgen?
De Europese Commissie wil tegen 2030 het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw halveren. Drie pesticiden op basis van neonicotinoïden zijn ondertussen al verboden vanwege hun impact op het ecosysteem, maar nieuwe pesticiden dreigen soortgelijke effecten te hebben.
Welk effect hebben windmolens op vogelpopulaties? ‘De locatie van nieuwe windparken is essentieel’
Een botsing met de wieken van windturbines loopt voor vogels haast altijd fataal af. Bij bepaalde roofvogels heeft die sterfte door aanvaringen mogelijk een effect op de populatie. Wat kunnen we daartegen doen?
Geknal vuurwerk zindert nog lang na voor vogels
Het nieuwe jaar komt eraan, en dat betekent vuurwerk. Fijn voor wie van lichtspektakel houdt, maar een nachtmerrie voor vogels en andere dieren, en niet enkel op oudejaarsavond. GPS-data verzameld bij ganzen laat zien dat de dieren het weken later nog moeilijk hebben als gevolg van vuurwerk.
We koken al veel langer voedsel dan gedacht
Een analyse van visrestanten gevonden op een archeologische site in Israël bracht sporen van koken aan het licht die zo'n 780.000 jaar oud zijn. Het zijn meteen de oudste sporen van het gebruik van vuur bij het bereiden van voedsel.
Verspreiding uitheemse planten draagt sporen van de kolonisatie
De uitheemse flora in streken die ooit deel uitmaakten van hetzelfde koloniaal rijk vertoont een opvallende overeenkomst met elkaar. Die gelijkenissen tekenen zich sterker af naarmate de duur en de intensiteit van de koloniale periode.