Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:


Oorlog om het weerbericht: zo groeide Groenland uit tot een geopolitiek strijdtoneel
Groenland staat al decennia in de belangstelling van de VS. Waar het land vandaag is uitgegroeid tot een geopolitiek en economisch brandpunt, was het tijdens de Tweede Oorlog een strategische militaire positie om meteorologische data te verkrijgen. Die waren cruciaal voor luchtbombardementen of geheime manoeuvres.


Hoe erfelijk is trauma?
De gevolgen van geweld kunnen generatieslang doorwerken. Een genetische analyse bij Syrische vrouwen op de vlucht suggereert dat intergenerationele trauma’s mogelijk ook een genetische basis hebben.


Europees natuurherstel gaat ten koste van wereldwijde biodiversiteit: ‘We moeten keuzes maken’
Natuurherstel van land dat wordt gebruikt voor voedsel- of houtproductie: het klinkt mooi, maar toch kan het kwalijke gevolgen hebben. ‘Wat verder weg gebeurt, blijft vaak buiten beeld.’

Waarom schapen wit zijn (en andere feitjes over de geschiedenis van het schaap)
Schapen hebben met hun vlees, melk en wol de mensheid een grote dienst bewezen. Toch wisten we tot nu toe weinig over hun domesticatie en verspreiding. Nieuw onderzoek brengt daar verandering in.

Onderzoekers herhalen ontledingen van Grieks-Romeinse arts Galenus: ‘Een heel zintuiglijke ervaring’
Het werk van de Griekse arts Galenus domineerde veertien eeuwen lang de geneeskunde. Maar door het kopiëren van zijn boeken slopen er fouten in de tekst. Om een beter beeld te krijgen van de originele beschrijvingen, werden een aantal van zijn experimentele dissecties opnieuw uitgevoerd.

Loodvervuiling maakte Romeinen dommer
Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk lag de atmosferische loodvervuiling zo hoog dat het gemiddelde IQ twee tot drie punten afnam. Dit effect liet zich voelen tot buiten de grenzen van het rijk.

Oude Assyriërs voelden liefde in de lever
Wie verliefd is, voelt ‘vlinders in de buik’. Is dat een universeel gegeven, of verschilt de manier waarop we emoties ervaren in ons lichaam naargelang iemands culturele of historische achtergrond? Een analyse van tekstfragmenten uit het oude Mesopotamië laat zowel gelijkenissen als verschillen zien.

'De komst van de mens heeft de samenstelling van Europese bossen drastisch veranderd'
Europa was voor de komst van de Homo sapiens niet bedekt met dichte, donkere bossen, maar met een mozaïek van open plekken en lichtdoorlatende bostypes. Later werden die open plekken schaarser. Hoe kan dat?

Vorig jaar beefde de aarde wereldwijd negen dagen lang. Wat was de oorzaak?
In september vorig jaar registreerde de seismologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht een vreemde trilling die negen dagen lang aanhield. Wat was de oorzaak van dat seismologische signaal?