Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Sterke connectie tussen 'nonsenswoorden' en mentale beelden bestaat in alle talen en geschriften
Taalkundig onderzoek toont aan dat mensen bepaalde betekenisloze woorden associëren met dezelfde vormen, ongeacht hun moedertaal. Dat kan helpen te verklaren hoe de eerste woorden ontstonden.
Methaanafvang nog niet voor morgen
Op de klimaattop in Glasgow ligt een akkoord op tafel om de uitstoot van methaan drastisch in te perken. Daarnaast wordt onderzocht hoe we methaan actief uit de lucht kunnen halen, maar die technologieën staan nog in hun kinderschoenen. 'De komende jaren is dit niet op grote schaal toepasbaar.'
Plastic deeltjes koelen het klimaat (een beetje)
De aanwezigheid van microplastics in de atmosfeer blijkt een impact te hebben op het klimaat. Net als stof- of roetdeeltjes zorgen ze voor een zekere verkoeling doordat ze zonlicht reflecteren vooraleer het de aarde bereikt. Maar of dat nu goed nieuws is...
Fossiele voetafdrukken op Kreta mogelijk oudste ter wereld
In 2002 werd een vijftigtal fossiele voetafdrukken van mensachtigen gevonden nabij het stadje Trachilos op Kreta. Een recente studie schat de leeftijd van de afdrukken op 6,05 miljoen jaar. Dat voedt de hypothese dat vroege mensachtigen misschien niet uit Afrika, maar uit Eurazië kwamen.
Speelde melk een sleutelrol in de bronstijdmigraties?
Zo'n vijfduizend jaar geleden verspreidde een volk uit de Pontische steppe zich over grote delen van Europa en Azië. Hoe die mensen erin slaagden over dergelijke afstanden te migreren bleef een open vraag. Onderzoek naar tandplak bij skeletten afkomstig uit de bronstijd wijst in de richting van een veranderd dieet, met zuivel in de hoofdrol.
Ontstaan landbouw gooide ons immuunsysteem drastisch om
Het begin van de landbouw was niet alleen een keerpunt in onze geschiedenis als mens, ook ons immuunsysteem veranderde drastisch. De nieuwe ziekteverwekkers waarmee de eerste boeren in aanraking kwamen, dwongen het immuunsysteem om minder heftig te reageren.
Nieuwe klasse planeten uitgelezen kandidaat in de zoektocht naar buitenaards leven
In de zoektocht naar buitenaards leven kijken astronomen vooral naar planeten die het meest op aarde lijken. Logisch, maar misschien loont het wel om de blik te verruimen. Grote, warme oceaanplaneten kunnen evengoed leven herbergen, zelfs buiten de bewoonbare zone.
Onderzoek naar prionen niet zonder gevaar
Vijf Franse onderzoeksinstellingen leggen hun onderzoek naar prionen gedurende drie maanden stil. De reden is een verdacht overlijden van een gepensioneerd laborant die bezweek aan ziekte van Creutzfeldt-Jakob.
Waarom herbruikbare producten niet altijd groener zijn
Een nieuwe Europese regel verbiedt sinds juli dit jaar de verkoop van een aantal plastic wegwerpproducten, zoals bijvoorbeeld rietjes. Consumenten laten wegwerp sowieso steeds vaker links liggen ten voordele van herbruikbare alternatieven. Een goede zaak voor het milieu, al wijst een nieuwe studie op enkele nuances.