Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe stokoude virussen een rol spelen bij de vorming van een embryo
In ons DNA zijn sporen te vinden van virussen die hun genetisch materiaal miljoenen jaren geleden achterlieten in onze verre, verre voorouders. Lange tijd werd aangenomen dat dit viraal DNA in ons genoom geen rol van betekenis speelde. Een foute opvatting, want hoewel het geen eiwitten codeert, vervult het wel degelijk belangrijke functies, zoals bij de ontwikkeling van het embryo.
De zeven clans van de Stille Oceaan
Potvissen schuimen de oceanen af in kleine groepen, die op basis van gedrag én geluid met elkaar verbonden zijn in clans. De sociale structuur heeft veel weg van menselijke samenlevingsvormen.
De Vikingen waren verrassend goede tandartsen
Vikingen moeten vaak last hebben gehad van tandpijn, want tandbederf, gaatjes, en infecties kwamen veel voor. Wel bestonden er geavanceerde manieren om de pijn te verlichten.
Planten doen vaker aan zelfbestuiving door afname insecten
Sommige planten bestuiven vaker zichzelf en produceren minder nectar als evolutionaire reactie op het instorten van insectenpopulaties. Slecht nieuws voor bestuivende insecten, die daardoor nog meer onderdruk komen te staan.
Brusselse parkieten hebben een eigen dialect
Monniksparkieten in Europese steden houden er opvallend verschillende manieren van roepen op na, een fenomeen dat in hun oorspronkelijke leefgebied haast niet voorkomt. Het dialect van de Brusselse populatie is het meest afwijkend.
Oorlog ouder dan gedacht
Nieuw onderzoek naar 5000 jaar oude Spaanse skeletresten suggereert dat veel van de gevonden individuen mogelijk slachtoffer waren van een relatief grootschalig gewapend conflict. Daarmee lijkt oorlog in Europa zo'n duizend jaar ouder dan voorheen werd aangenomen.
Argoland is dan toch niet van de aardbodem verdwenen
Zo'n 155 miljoen jaar geleden scheurde er een stuk land af van Australië, dat vervolgens naar het noorden verschoof. Waar dat verloren continent precies gebleven was, bleef echter lange tijd onduidelijk. Utrechtse geologen vonden een verklaring voor dat mysterie.
Ook in jouw huis ligt een verborgen ‘ertsmijn’
Kleine elektrische spullen zoals opladers, vapes of speelgoed worden niet voldoende gerecycleerd. Jammer, want op die manier raakt heel wat materiaal uit circulatie. Vaak belandt het zelfs bij het restafval.
Maakt domesticatie dieren dommer?
Gedomesticeerde dieren zijn tam en hoeven zelf geen eten te zoeken. Ze moeten daarom wel dommer zijn dan hun wilde verwanten. Of toch niet?