Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe de zwarte dood ons immuunsysteem vorm gaf (en nog steeds beïnvloedt)
De pest heeft de samenstelling van de genen die aan de basis liggen van ons immuunsysteem diepgaand beïnvloed, zo blijkt uit analyses van zevenhonderd jaar oud menselijk DNA. Dat laat zich voelen tot op de dag van vandaag, onder andere in de gevoeligheid voor auto-immuunziektes.
Ook de gewone Maya dronk cacao
De consumptie van cacao bleef niet beperkt tot de hoogste klasse van de samenleving bij de oude Maya's. Ook gewone huishoudens hadden toegang tot deze 'gift van de goden', zo blijkt uit een analyse van archeologische artefacten.
Klimaatverandering geeft infectieziektes een duw in de rug
Meer dan de helft van de bekende infectieziektes komt door klimaatverandering vaker voor.
‘De vorming van mineralen weerspiegelt onze ontstaansgeschiedenis’
Mineralen worden geclassificeerd op basis van hun eigenschappen. Maar ook de manier waarop ze ontstaan zijn is daarvoor van belang, vinden twee geologen. Moet de traditionele indeling op de schop?
Duurzame energie vraagt veel land: 'We moeten rekening houden met de impact op het landschap'
Elektriciteitsproductie vandaag neemt maar weinig landoppervlakte in beslag. Dat dreigt dramatisch om te slaan door de shift naar een koolstofarme energieproductie. Hernieuwbare energiebronnen vragen immers wel behoorlijk wat land.
Energie uit de stadsbodem
In een stedelijke omgeving is het vaak warmer dan in landelijke regio's. Die extra hitte warmt ook de ondergrond op. Een stijging van de grondtemperatuur heeft negatieve gevolgen voor het milieu, maar kan ook dienen om gebouwen te verwarmen.
Meerdere perspectieven voor een beter natuurbeleid
Onze omgang met de natuur wordt bepaald door de waarde die we toekennen aan de wereld om ons heen. Nu steunt natuurbeleid al te vaak op een eenzijdig perspectief op de natuur. Meerdere visies in rekening brengen kan natuurbehoud niet enkel effectiever maken, maar ook rechtvaardiger.
De hond komt uit het Oosten
De domesticatie van de hond vond plaats in Azië. Dat blijkt uit een analyse van fossiel DNA afkomstig van wolven uit de ijstijd. Ook in het nabije Oosten werden wellicht wolven gedomesticeerd.
Meer land nodig om biodiversiteit te beschermen
Een slordige 64 miljoen vierkante kilometer, twee keer de oppervlakte van Afrika, zoveel land is er nodig om de soortenrijkdom van de aarde te beschermen. Dat is althans de conclusie die op tafel ligt nu de wereld onderhandelt over nieuwe afspraken over biodiversiteitsbehoud.