Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Extreme armoede uitbannen beïnvloedt CO2-emissies nauwelijks
De ongelijke inkomensverdeling wereldwijd vertaalt zich in de hoeveelheid CO2 die mensen uitstoten. Het uitroeien van extreme armoede zou de globale koolstofuitstoot echter niet significant doen toenemen, zo blijkt uit een nieuwe, fijnmazige data-analyse.
Hoe superbergen het leven op aarde een zetje gaven
In de geologische geschiedenis van de aarde ontstonden twee keer superbergen: bergketens drie tot vier keer zo uitgestrekt als de Himalaya. Die bergen speelden mogelijk een rol bij de ontwikkeling van het leven op aarde.
Fysieke inspanning houdt de spieren jong, tot in de genen
Fysieke training op latere leeftijd levert een hele rits aan gezondheidsvoordelen op. Nu blijkt beweging ook onze epigenetische klok terug te draaien.
Elektrische deelvoertuigen niet altijd groener
Elektrische vervoersmiddelen zoals zoals steps, elektrische fietsen en e-scooters hebben hun plaats veroverd in de stedelijke mobiliteit. Handig voor korte verplaatsingen, en beter voor het klimaat, toch? Voor elektrische deelsystemem gaat dat laatste alvast niet op.
Bakens op hoogspanningslijnen redden vogels
Elk jaar laten honderdduizenden vogels het leven door botsingen met hoogspanningslijnen. Bakens op de elektriciteitskabels doen het aantal slachtoffers gevoelig dalen, zo blijkt uit monitoringsproject dat Natuurpunt uitvoerde in opdracht van netbeheerder Elia.
Dood hout voedt leven op zee
Binnen wetenschappelijk onderzoek naar het leven in zeeën en oceanen is drijfhout grotendeels buiten beeld gebleven. Ten onrechte, want dood hout heeft een belangrijke functie in het maritieme milieu. Tegelijk hebben allerlei menselijke activiteiten het volume hout in het water dramatisch verminderd.
Microplastics werken antibioticaresistentie in de hand
Dat bacteriën zich best thuis voelen op microplastics, was al bekend. Nu blijkt dat deze minuscule plastic deeltjes voor micro-organismen een ideaal platform vormen om genetisch materiaal uit te wisselen, waaronder genen die verantwoordelijk zijn voor antibioticaresistentie.
Sterke connectie tussen 'nonsenswoorden' en mentale beelden bestaat in alle talen en geschriften
Taalkundig onderzoek toont aan dat mensen bepaalde betekenisloze woorden associëren met dezelfde vormen, ongeacht hun moedertaal. Dat kan helpen te verklaren hoe de eerste woorden ontstonden.
Methaanafvang nog niet voor morgen
Op de klimaattop in Glasgow ligt een akkoord op tafel om de uitstoot van methaan drastisch in te perken. Daarnaast wordt onderzocht hoe we methaan actief uit de lucht kunnen halen, maar die technologieën staan nog in hun kinderschoenen. 'De komende jaren is dit niet op grote schaal toepasbaar.'