Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Zijn stadsvossen op weg om zichzelf te domesticeren?
Opportunisten als ze zijn, vinden vossen goed hun draai in onze steden. Het afval dat wij als mens achterlaten vormt een wel erg aanlokkelijke voedselbron. Maar het stadsleven heeft als gevolg dat vossen uiterlijke verschillen vertonen met hun soortgenoten op het platteland.
Lockdown gaf strandbloemen ademruimte
De afgelopen maanden bleef het rustig aan de Belgische kust. De lockdown hield ons binnen, een dagje aan zee was niet aan de orde. Die rust gaf typische strandplanten zoals zeeraket de kans om open te bloeien, voor even toch.
'Biociden mogen enkel een laatste optie zijn'
Jaar na jaar levert de eikenprocessierups grote problemen op in parken en natuurgebieden. Soms is het inzetten van biociden de enige oplossing, maar dat heeft een negatieve impact op andere rupsen en insecten. Daarom wordt er gekeken hoe de natuurlijke vijanden van de rups ons kunnen helpen.
Verwilderde rijst, de ongewenste erfenis van de groene revolutie
Wereldwijd teistert een koppig onkruid de rijstvelden, met grote oogstverliezen als gevolg. De boosdoener is geen onbekende. Het zijn verwilderde rijstvariëteiten die deze ravages aanrichten. Een nieuw onderzoek linkt die toename met moderne landbouwpraktijken geïntroduceerd gedurende de groene revolutie van de jaren zestig.
Ontbossing doet rivierdelta's groeien, voor even dan toch
De laatste drie decennia zijn rivierdelta's wereldwijd lichtjes gegroeid. Opmerkelijk, want er werd altijd gedacht dat deltagebieden net in oppervlakte verminderden. De toename is te wijten aan de impact van ontbossing. Maar een stijgende zeespiegel dreigt de aangroei weer ongedaan te maken.
Ook afbraakproducten medicijnen niet zonder gevaar
Dagelijks belanden er massa's medicijnen via het toilet, het afvoerputje of de vuilbak in het water, met negatieve gevolgen voor de gezondheid van aquatische ecosystemen. Nu blijkt dat ook wanneer de medicijnen afbreken, de restproducten nog steeds potentieel toxisch zijn.
Waarom verouderde dammen best verdwijnen
In Frankrijk worden de laatste resten afgebroken van twee verouderde dammen op de rivier de Sélune. Het verwijderen van deze dammen is het grootste project in zijn soort tot nu toe in Europa.
Vervangt plastic afval aardolie als grondstof in de petrochemie?
Een nieuwe methode kan plastic afval recycleren tot nieuwe kunststoffen.
Antibioticaresistentie in opmars bij dolfijnen
De toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica is niet alleen een probleem voor mensen. Ook in het wild duiken resistente bacteriënstammen op, zo blijkt uit een onderzoek bij dolfijnen.