Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Vervangt plastic afval aardolie als grondstof in de petrochemie?
Een nieuwe methode kan plastic afval recycleren tot nieuwe kunststoffen.
Antibioticaresistentie in opmars bij dolfijnen
De toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica is niet alleen een probleem voor mensen. Ook in het wild duiken resistente bacteriënstammen op, zo blijkt uit een onderzoek bij dolfijnen.
Braziliaanse bijen sterven massaal
De bijensterfte wordt veroorzaakt door een versoepeling van het pesticidenbeleid in Brazilië.
Nieuw graansoort is duurzaam en klaar voor de toekomst
Wetenschappers ontwikkelden een nieuw gewas dat de landbouw moet verduurzamen en beter bestand is tegen het veranderende klimaat.
Hoe bosbranden CO2 in de bodem vastleggen
Niet alle CO2 dat vrijkomt bij bosbranden, komt in de lucht terecht. Een aanzienlijk deel belandt als houtskool in de bodem.
Minder olifanten, minder CO2-opslag
Als een van de laatste grote planteneters spelen bosolifanten een belangrijke rol in de ecologie van de Afrikaanse oerwouden. Mochten ze verdwijnen, dan zou de capaciteit van de wouden om CO2 op te slaan er sterk op achteruit gaan.
Uitstoot broeikasgassen daalde fors toen Sovjets minder vlees gingen eten
Na het ineenstorten van de Sovjet-Unie daalde de CO2-uitstoot van de regio gevoelig door een verminderde vleesconsumptie en de teloorgang van de landbouw. De import van vlees uit Zuid-Amerika de laatste twee decennia deed dit effect weer grotendeels teniet.
Is het tijd voor een museum in de ruimte?
Het wordt druk in de ruimte, en dat roept nieuwe, onverwachte vragen op. Wat te doen met historisch belangrijke relicten van zeventig jaar ruimtevaart bijvoorbeeld.
Littekens van de Grote Oorlog
De Eerste Wereldoorlog laat tot vandaag diepe sporen na in het landschap. Honderd jaar na dato vormt de munitie in de bodem een veiligheidsrisico en een sluimerende bron van milieuvervuiling.