Toon Lambrechts
Meest behandelde onderwerpen:
Denisovagrot nog lang niet uitverteld
In de Denisovagrot werden eerder al resten gevonden van de denisovamens en de neanderthaler. Nieuw onderzoek bevestigt ook de aanwezigheid van fossiel DNA van de moderne mens. Zijn de drie menssoorten elkaar daar ooit tegen het lijf gelopen?
Grote rampen, grote hersenen
Biologen beschouwen de verhouding tussen de omvang van de hersenen en die van het lichaam als een sterke indicatie voor de intelligentie van een soort. Nieuw onderzoek laat zien dat het toch wat ingewikkelder ligt.
Zo reizen microplastics de wereld over
In nauwelijks zeventig jaar hebben we zoveel plastic geproduceerd en gebruikt dat microplastics in ieder ecosysteem op aarde terug te vinden zijn. De mobiliteit van die deeltjes begint stilaan te lijken op die van andere globale cyclussen zoals water of koolstof.
Hielpen grote grazers de eerste landbouwers een handje?
Uit de rijke waaier aan eetbare planten pikten de eerste landbouwers slechts een handvol kandidaten voor domesticatie. Geen toevallige keuze, aldus nieuw internationaal onderzoek.
Darmflora van neanderthalers leek op de onze
Moderne mensen en neanderthalers delen niet alleen stukjes DNA, ook de samenstelling van het microbioom in onze darmen vertoont gelijkenissen. 'Deze bacteriën waren al aanwezig in de darmflora van onze laatste gemeenschappelijke voorouder, minstens 700 000 jaar geleden.'
Vissen 'domesticeren' garnalen om hen te helpen bij het kweken van algen
De uitwerpselen van de garnalen bevorderen de groei van algen op het rif, algen waarmee de vissen zich voeden. De verstrengeling tussen beide soorten is dermate hecht dat het aan domesticatie doet denken.
Ook bioplastics doen landbouwbodems geen goed
Plastic folie wordt gretig gebruikt in de landbouw. Erg praktisch, want de folie onderdrukt de onkruidgroei, beschermt de planten en houdt water vast. Tegelijk vervuilen dergelijke mulchfolies de landbouwbodems. Toch is biologisch afbreekbare folie niet de oplossing.
Wat jaarringen ons leren over supernova's
Supernova's zijn misschien wel de meest spectaculaire fenomenen in het heelal. De enorme uitbarstingen die de dood van een grote ster markeren slingeren een gigantische hoeveelheid energie de ruimte in. Best niet te dichtbij komen, want zelfs verafgelegen kosmische explosies laten hun sporen na op aarde, zo blijkt uit de jaarringen van bomen.
Wilde genen sterken koffie tegen klimaatsverandering
In de wouden van Oeganda troffen onderzoekers verschillende nog onbekende koffievariëteiten aan. Een aantal blijkt goed bestand tegen droogte, een eigenschap die de koffieteelt mogelijk kan wapenen tegen de impact van een veranderend klimaat.