Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Vrouwtjesdolfijnen hebben werkende clitoris en beleven seksueel genot
Vrouwtjesdolfijnen kunnen genieten van seks. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat niet alleen erotische maar ook anatomische gelijkenissen met de mens aan het licht bracht.
Zo ontstaan vingerafdrukken
Dat vingerafdrukken bij iedereen verschillend zijn is uiteraard bekend. Maar hoe komt dat? En hoe ontstaan ze eigenlijk? Het grootste onderzoek ooit werpt daar een nieuw genetisch licht op.
Mummie digitaal uitgepakt
Dankzij een nieuw onderzoek heeft de laatste onaangeroerde mummie uit het oude Egypte haar geheimen prijsgegeven. Zo’n veertig eeuwen na zijn begrafenis is farao Amenhotep I namelijk digitaal uitgepakt.
Vissen doen de wave om vogels af te schrikken
Eureka-momenten slaan soms in op de vreemdste momenten. Een bekend ritueel op voetbaltribunes bracht een onderzoeksteam namelijk op het spoor van een uniek verdedigingsmechanisme bij vissen.
Robotvis verjaagt exoot
Hoe bestrijd je een van de meest invasieve exoten ter wereld? Door hun ergste nachtmerrie te laten uitkomen, concludeert een nieuw experiment: een computergestuurde robotversie van hun grootste natuurlijke vijand.
Lichtgekleurde vleugels helpen trekvogels bij migratie
Trekvogels leggen vaak onvoorstelbare afstanden af. Er is al veel bekend over de manier waarop ze die migratietochten volhouden. Recent onderzoek voegt daar echter een verrassend nieuw element aan toe: de kleur van hun veren.
Hoe zoogdieren hun lichaamsgrootte ‘faken’ met hoog of laag geluid
Een nieuw onderzoek naar het verband tussen de lichaamsafmetingen van zoogdieren en hun vermogen om dat met klanken te faken, werpt een ander licht op een evolutionaire aanname. Het kan bovendien leiden tot nieuwe inzichten in hoe ons spraakvermogen tot stand is gekomen.
Langere vleugels, minder lichaamsgewicht: vogels in Amazoneregenwoud veranderen door klimaatopwarming
De lichaamsbouw van de vogels in het Amazoneregenwoud verandert als gevolg van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat de opwarming van de aarde eens te meer letterlijk zichtbaar maakt.
Dit moet je weten over de klimaattop
Aanstaande zondag start de klimaattop in Glasgow. Hoever staan we nu en wat zou de top moeten opleveren?