Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Rood licht stimuleert voorplanting van motten
Van rode hartjes en rode rozen tot de rode lichtjes in de, jawel, rosse buurt, rood is de kleur bij uitstek van de liefde en seks. Niet alleen bij mensen, zo blijkt uit een opmerkelijk experiment met… insecten.
Een jaar pandemie: de gevolgen voor wetenschappelijk onderzoek
De uitbraak van het coronavirus bracht de virologie in een ongeziene stroomversnelling. In andere domeinen kwam het onderzoek on hold te staan. Op welke manieren heeft de pandemie het wetenschapsbedrijf hertekend?
Varkens kunnen 'gamen' met hun snuit
Niet dat ze Assassin’s Creed in één keer kunnen uitspelen of dat ze je als Lionel Messi tureluurs zullen tikken in FIFA 21, maar varkens blijken te kunnen gamen. Dat toont een opmerkelijk experiment aan en ja, het heeft wel degelijk belang. Voor de wetenschap én het dierenwelzijn.
Wat je kan aflezen uit de oogballen van een vis
De oogballen van een vis, stelt een nieuw onderzoek, zijn als de ringen in een boomstam: een natuurlijk dagboek dat het verhaal bijhoudt van hun leven én hun habitat.
Bijlbladen en baleinen waren de euro’s van de Bronstijd
In de bronstijd gebruikten mensen bronzen voorwerpen of walvisbaleinen als een vroege vorm van geld. Ze standaardiseerden zelfs de vorm en het gewicht van hun "munt".
DNA-onderzoek onthult genetisch geheim van Game of Thrones-wolven
Dat de reuzenwolven uit Game of Thrones ooit echt bestaan hebben, wisten we al. DNA-onderzoek werpt nieuw licht op hun verwantschap met de grijze wolf én de manier waarop ze zijn uitgestorven.
Fysieke of digitale eerste date? Maakt niet uit voor later relatiesucces
Een fysieke eerste ontmoeting leidt toch meer tot een stabiele en lange liefdesrelatie dan een kennismaking via een dating-app, zegt het buikgevoel. Een wetenschappelijke studie wijst echter iets anders uit.
Langer leven dankzij goede buren
Beter een goede buur dan een zuurbuur. Een gevoelsmatige vaststelling in lockdowntijden die bevestigd wordt door onderzoek bij eekhoorns, bij wie het zelfs leidt tot een langer leven.
De verre reis van een plastic fles
Een nieuwe studie en een nieuw onderzoeksinstrument tonen hoe plastic in zeeën en oceanen belandt, en hoe ver het hiervoor kan reizen. Spoiler alert: héél ver.