Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Deze halfapen ‘zingen’ in duetten en met refreinen
Meer dan een halve eeuw na de première van Jungle Boek haalt de wetenschap de Disney-fantasie in. Apen kunnen namelijk zingen, is de conclusie van een nieuw onderzoek. En dat is meer dan een stukje zoölogisch amusement, want volgens de wetenschappers kan het ons helpen te achterhalen waar het menselijke muzikale vermogen vandaan komt.
Waar kwamen de oorspronkelijke bewoners van Amerika vandaan?
Wij denken bij de Apaches, de Azteken en al die andere volkeren die we vroeger ‘indianen’ noemden spontaan aan de eerste bewoners van Amerika. Maar waar komen ze oorspronkelijk vandaan? Archeologisch onderzoek werpt daar nu een nieuw licht op.
Delen of ieder voor zich? Olifanten zijn net mensen
Meestal is het niet meer dan antropomorfe filmromantiek, maar soms lijken olifanten echt wel mensen. Zo toonde een nieuw experiment aan dat ze wel bereid zijn om samen te werken, maar een heel stuk minder solidariteit vertonen wanneer het er echt op aankomt.
Vrouwelijke kolibries vermijden intimidatie door zich te vermommen als mannetjes
Vrouwelijke kolibries blijken over een heel bijzonder wapen te hebben tegen pesterijen: zich vermommen als mannetjes. Als jong, maar soms ook levenslang.
Ondergang mammoet kan helpen om toekomst van huidige dieren te bestuderen
Wetenschappers reconstrueerden het verplaatsingsgedrag van mammoeten op basis van een analyse van een 17.000 jaar oud fossiel. Hun bevindingen zijn interessant voor het onderzoek naar de toekomst van ecosystemen in tijden van klimaatverandering.
Tomaat signaleert gevaar en waarschuwt plant
‘Tomaten waarschuwen elkaar voor vraatzuchtige monsters.’ Nee, dit is geen verkoopkreet op het dvd-hoesje van een hele slechte sciencefictionfilm, maar de conclusie van een opmerkelijk onderzoek dat voedingswetenschap benaderde met gloednieuwe én 19de-eeuwse technologie.
De pestbacterie is ouder dan gedacht
Nieuw onderzoek geeft aan dat de pestbacterie die miljoenen slachtoffers maakte niet alleen ouder is dan wetenschappelijk verondersteld. Ze blijkt oorspronkelijk ook een stuk minder besmettelijk én dodelijk geweest te zijn.
Dino's plantten zich voort in Noordpoolgebied
Zowel planten- als vleesetende dino-soorten overleefden niet alleen in arctische gebieden, ze plantten zich daar ook voort. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de University of Alaska.
Non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers
Voetballiefhebbers kunnen bijna drie jaar lang genieten van ononderbroken topvoetbal, met het ene grote toernooi na de andere topcompetitie. Voor spelers is het minder prettig. Het risico op ernstige, langdurige blessures is reëel.