Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Noordkapers worden almaar kleiner
Je hoort vaak dat het tegenwoordig beter gaat met de walvispopulatie, maar ‘minder slecht’ is een accuratere omschrijving. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat een tot nog toe onbekend alarmsignaal detecteerde: de dieren worden almaar kleiner geboren.
AI imiteert menselijke tikfouten om het toetsenbord van smartphones te verbeteren
Een nieuw AI-model opent perspectieven op een oplossing voor een ongetwijfeld zeer herkenbare dagelijkse ergernis: tikfouten op je smartphone, en de soms al even frustrerende ingrepen van het auto-correctiesysteem.
Waarom een penalty schieten zo moeilijk is
Hoe kan het dat zelfs wereldtoppers als Lionel Messi of Kevin De Bruyne weleens een simpele strafschop missen? Een opmerkelijk experiment zocht en vond een anatomisch aanwijsbaar antwoord in de hersenen.
Communiceren koralen met geluid?
Koralen maken deel uit van een complex ecosysteem, en tot nog toe was het de vraag hoe ze communiceerden met hun omgeving. Misschien wel met geluiden, stelt een nieuwe studie.
Hoe je gehoor bewegende geluiden detecteert
Volgt ons auditief systeem op eigen kracht bewegende geluiden? Of anders gesteld: kan ons brein hun snelheid en verschuivende locatie in kaart brengen, zonder de geluidsbron met de ogen te zien?
Publiek niet de grote motor achter thuisvoordeel
Heb je als supporter wel zoveel invloed op de prestaties van je ploeg als je denkt of hoopt? En op de beslissingen van de scheidsrechter? Vergelijkend onderzoek in lockdown-tijden bood een uitgelezen kans om voetbalwijsheden te toetsen aan wetenschappelijke feiten.
Wetenschappers reconstrueren gezichten van Tongerse skeletten
Bovenmaatse neuzen, borstelsnorren… Zagen onze voorvaderen er echt uit zoals in de Asterix-strips? Je kunt het binnenkort zelf zien in het Gallo-Romeins Museum Tongeren, dat uitpakt met een spectaculaire en spraakmakende primeur op het vlak van de gezichtsreconstructie.
Waarom je vingertoppen zo gevoelig zijn
In de misdaadbestrijding zijn ze stilaan bijgehaald en voorbijgestoken door DNA-sporen, maar vingerafdrukken blijken vandaag toch nog steeds een boeiend onderzoeksterrein te bieden. Een nieuwe studie wijst op hun tot nog toe onderschatte rol in wat we voelen, en hoe.
Hoe ontstond de ruggengraat van zoogdieren?
Een nieuwe studie haalt de hypothese onderuit dat de voorouders van de zoogdieren zich voortbewogen zoals de huidige reptielen. Ze geeft ook aan dat we nog niet alles weten over de evolutionaire ontwikkeling van de ruggengraat, maar we komen steeds dichterbij.