Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
‘Kopgevechten’ gaven giraffen lange nek
Nieuw onderzoek levert bewijs aan voor een hypothese die al even rondgaat: de lange nek van giraffen heeft niet alleen te maken met voedsel, maar ook met seks.
Dolfijnen gebruiken koraal als medicijn
Dolfijnen doen aan zelfmedicatie bij huidaandoeningen door langs te gaan bij ‘koraalklinieken’. Dat stelt een nieuw onderzoek, dat ook de opmerkelijke manier waarop ze dat doen in beeld heeft gebracht.
Landbouwrevolutie begon na samensmelting van twee groepen jagers-verzamelaars
Waar komen de eerste landbouwers en bij uitbreiding wij, Europeanen, nu echt vandaan? Nieuw onderzoek met DNA-spitstechnologie werpt een opmerkelijk ander licht op wat de wetenschap tot nog toe aannam.
Buitenaardse fotosynthese moet maankolonies mogelijk maken
Waar halen bewoners van een maanbasis straks zuurstof en aandrijfkracht vandaan? Mogelijk zit het antwoord in de bodem en zonlicht.
‘De aprilvis is zijn onschuld verloren’
Waar komt de 1 apriltraditie eigenlijk vandaan, en is er nog plaats voor in tijden van fake news? En hoe zit het met wetenschappelijke aprilgrappen? ‘Echt onderzoek is grappiger, juist omdat het echt is.’
40 miljoen jaar oud fossiel werpt nieuw licht op voorouder van de huiskat
Waarschuwing: na het lezen van dit nieuws kijk je misschien nooit meer op dezelfde manier naar je kat. Nieuw onderzoek van een 40 miljoen jaar oud fossiel werpt namelijk een ander licht op haar evolutionaire voorgeschiedenis én die van de iconische sabeltandtijger.
Prehistorische reuzenhaai minder groot dan gedacht
Een nieuw onderzoek werpt een ander licht op de megalodon. Was die iconische reuzenhaai uit de prehistorie wel altijd zo monsterachtig groot als paleontologen veronderstellen en regisseurs van actiefilms beweren?
Kunnen orang-oetans stenen als werktuig gebruiken?
Over de evolutionaire gelijkenissen tussen de mens en de orang-oetan was al veel bekend. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de verwantschap groter zou kunnen zijn dan we al wisten. Al is enig voorbehoud misschien toch aangewezen.
Ook ‘veilige zones’ voor koraalriffen zijn niet bestand tegen klimaatopwarming
Tot nog toe ging men ervan uit dat er nog veilige temperatuurhavens waren voor koraalriffen. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat ook die allesbehalve immuun zijn voor de opwarming van de aarde.