Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Het groene goud van de toekomst
Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!
Soja 'made in Belgium'
Soja, dat is een gewas dat in tropische landen als Brazilië wordt gekweekt, toch? Klopt, maar daar willen Margo Vermeersch (ILVO) en haar collega's verandering in brengen. Zij willen soja in België telen, waardoor we in de toekomst minder dan de huidige 700.000 ton soja per jaar hoeven te importeren. Benieuwd hoever ze daarmee staan? Bekijk de video waarin Margo alles uitlegt. Zij is ervan overtuigd: mits nog wat geduld, kunnen we straks genieten van Belgische sojadrink!
Drinkwaterbronnen aan de monitor
Uit onze kranen stroomt schoon en drinkbaar water, maar waar komt dat eigenlijk vandaan?
"In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. "Wij monitoren de kwaliteit van de ruwwaterbronnen continu met sensoren. Zo kunnen we bij ernstige vervuiling, zoals een lozing door een bedrijf, snel ingrijpen. Dankzij geavanceerde computermodellen kunnen we zelfs voorspellingen doen over de gevolgen van vervuiling of langdurige droogte. Zo beheren en beschermen we onze kostbare watervoorraden met behulp van sensoren en data."
De ziel van de saxofoon ontcijferen met een robot: de kracht van het mondstuk
De saxofoon, een Belgische uitvinding van Adolphe Sax, nadert zijn 180e verjaardag, maar de evolutie is de afgelopen 100 jaar tot stilstand gekomen. Tot nu! Enis Ukshini (UAntwerpen) bouwde een saxofoonrobot, een volautomatische saxofoonvirtuoos. De robot zal hem helpen bij het maken van betere mondstukvormen, die bepalend zijn voor het unieke geluid van de sax.
Geluid van windmolenparken beïnvloedt zeezoogdieren in de Noordzee
Wist je dat van alle landen ter wereld België het grootste deel van zijn zeebodem gebruikt voor windmolenparken? En het is van plan om dit tegen 2030 te verdubbelen! Maar het lawaai van deze windmolenparken kan het zeeleven verstoren, zoals de bruinvissen in onze Noordzee.
Kunnen we eiwitgewassen in België telen?
Fafalel, hummus, plantaardige burgers, ... Deze lekkernijen worden gemaakt uit kikkererwten en gele erwt. Helaas komen deze eitwitgewassen voornamelijk uit verre landen zoals Rusland of Argentinië. Kunnen we zulke eiwitgewassen dan niet in België telen?
Beter reanimeren dankzij VR-training
Zou jij in staat zijn om iemand te reanimeren als die plots in elkaar zakt door een hartstilstand? Zelfs getrainde mensen voelen zich vaak terughoudend voelen om te handelen bij een echt noodgeval, bol van stress en chaos. Anne-Astrid Agten wil VR gebruiken om mensen beter voor te bereiden op zo'n noodsituatie.
Klimaatverandering heeft een impact op ons bier
Zomer, zon en een koud biertje: de perfecte combinatie voor bierliefhebbers. Maar de klimaatverandering stelt brouwers voor uitdagingen. Het verandert het zetmeel, een belangrijk bestanddeel van de gerst. Daardoor krijg je uit eenzelfde hoeveelheid gerst minder alcohol en dus minder bier. Bio-ingenieur Charlotte De Schepper (KU Leuven) werkt aan strategieën om met die veranderende zetmeeleigenschappen om te gaan.
X-stralen-scanners: de toekomstige detectives van de haven
Dagelijks komen drugs, wapen en andere smokkelwaren, verstopt in containers, ons land binnen via de haven. Momenteel kan de douane nog geen 10% van alle containers controleren. Met nieuwe, snelle x-stralen-scanners wil het team van Caroline Bossuyt (UAntwerpen) daar verandering in brengen.