Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Microalgen: van ruimtevoedsel naar dagelijkse snack?
Microalgen vormen een gezonde eiwitrijke maaltijd. Astronauten eten het tijdens hun ruimtereizen. VITO-onderzoeker Joran Verspreet wil dit 'fancy' ruimtevoedsel ook op ons bord krijgen. Hij zoekt hiervoor naar de beste methode om algen te bewaren.
Een gezonde darmflora dankzij land- en bosbouwresten
Je darmen zitten vol bacteriën die je helpen je lichaam gezond te houden. Die bacteriën zijn afhankelijk van prebiotica; stoffen die hen helpen groeien. Karina Rios Rios (VITO) haalt zulke prebiotica uit onverwachte bronnen: uit land- en bosbouwresten.
Een spons om klimaatverandering tegen te gaan
Hoe kunnen we CO2 uit de lucht halen? VITO-onderzoeker Yoran De Vos maakt 3D-geprinte structuren uit poreuze materialen om CO2 uit de lucht te filteren. Dankzij het 3D-design worden de poriën optimaal benut om zoveel mogelijk CO2 te absorberen, met zo min mogelijk energie.
Online tool helpt proteïnewaarden sneller te analyseren
Proteïnen in ons lichaam kunnen ons vertellen wat er mis is wanneer we ziek zijn. Maar die data verwerken, vergt veel tijd. Met de tool QCquan.net wil bioinformaticus Joris Van Houtven (UHasselt - VITO) dit proces sneller doen verlopen.
Meer en gezondere aardbeien dankzij larven
Insecten en fruit, het lijkt niet meteen een topcombinatie. Toch bewijst biochemicus Lise Soetemans (VITO) het tegendeel: zij gebruikt larven om betere en gezondere aardbeien te kweken. Uit de larven puurt ze chitosan, een biostimulant die aardbeiplanten beschermt tegen schadelijke schimmels.
Het licht aanhouden met slimme nettarieven
Hoe zorgen we ervoor dat het distributienet niet overbelast geraakt eens we massaal overschakelen op elektrische wagens? Slimme nettarieven kunnen daarbij helpen, vertelt Niels Govaerts (VITO - KU Leuven - Energyville).
Nieuwe methode om ventilatie te meten
De covid-19-pandemie heeft ons het belang doen inzien om binnen te ventileren. Maar voor het meten van de luchtkwaliteit en het ventilatieniveau in gebouwen is vaak ingewikkelde en dure apparatuur nodig. Met de 'tracer gas test' ontwikkelt Sarah Lima Paralovo (Universiteit Gent - VITO) een eenvoudige methode om ventilatie te meten.
Hoe je geboortegewicht jouw verdere leven beïnvloedt
Baby's met een laag geboortegewicht hebben minder HDL-cholesterol, zo blijkt uit onderzoek van Rossella Alfano (UHasselt) bij 500 pasgeborenen. HDL-cholesterol is algemeen bekend als 'goede' cholesterol en vermindert bij volwassenen het risico op hartaandoeningen.
Leververvetting: de uitdaging voor de westerse wereld
Wie obees is, loopt een verhoogd risico op niet-alcoholische leververvetting. Indien de ziekte de hele lever aantast, kan enkel een levertransplantatie nog redding brengen. Immunologe Anneleen Remmerie (VIB - UGent) neemt macrofagen onder de loep om een nieuwe behandeling te vinden, zonder de nood aan een nieuwe lever.