Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Opnieuw leren stappen met virtual reality
Vaak zal wie een beroerte krijgt opnieuw moeten leren stappen. Helaas is zo'n revalidatie -uren stappen op een loopband- doorgaans erg saai en dus lastig vol te houden. Om patiënten meer uit te dagen onderzoekt Emma De Keersmaecker (VUB - FWO) hoe ze hen met een VR-bril in een virtuele wereld kan laten revalideren.
Een zenuwstelstel van glasvezels laat vliegtuigen voelen
De volgende generatie vliegtuigen zal kunnen voelen wanneer ze schade oplopen, dankzij een zenuwstelsel van glasvezels. Ingenieur Sidney Goossens (VUB) ontwikkelt deze technologie met behulp van glasvezels. Op die manier wil hij vliegtuigen veiliger en milieuvriendelijker maken.
Wat dagboeken ons leren over het alledaagse leven in het 3e Rijk
"De stad werd meer en meer verboden zone voor de joden. Eén van de weinige plekken die voor hen overbleef was de begraafplaats. Mensen gingen er zonnen, kinderen moesten er spelen ..." Literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (VUB - UAntwerpen) bestudeert Duits-Joodse dagboeken uit WOII om zicht te krijgen op het alledaagse leven in het Derde Rijk.
Hoe planten écht groeien
Planten zijn snelle groeiers, maar hoe platen zo'n snelle groei precies verwezenlijken, begrijpen we nog steeds niet. Om dat uit te dokteren zoomt bioloog Sébastjen Schoenaers (UAntwerpen) tot op moleculair niveau in op planten. Die kennis kan ons helpen om planten beter te verbouwen.
Waarom we tinnitus in de hersenen moeten zoeken
Te lang werd bij tinnitus in het oor van patiënten naar de oorzaak gezocht, zonder te kijken naar die cruciale motor die al onze waarnemingen stuurt: de hersenen. Emilie Cardon (UAntwerpen - UZA) legt uit waarom we tinnitus daar moeten zoeken.
Hersengolven helpen hoorapparaat juiste geluiden versterken
Familiefeesten zijn een nachtmerrie voor wie een hoorapparaat draagt, met al die mensen die door elkaar praten. Ingenieur Simon Geirnaert (KU Leuven - FWO) ontwikkelt hoorapparaten die op basis van hersengolven detecteren naar welke spreker de gebruiker wil luisteren, vervolgens enkel die persoon versterken en het overige achtergrondlawaai filteren.
Leenwoorden uit het Engels: welke constructie wint?
Het Nederlands staat bol van de leenwoorden, zoals "last-minute" of "lunch". Het lijkt wel alsof we onbeperkt woorden kunnen ontlenen uit het Engels. Maar is dat wel zo? Taalkundige Marlieke Shaw zoekt het uit door transcripties van gesproken teksten te bestuderen. Een echte must-see voor fans van het Nederlands.
Eierstokkanker niet langer 'one-size-fits-all' behandelen
"Iedere persoon is uniek. Waarom behandelen we elke vrouw met eierstokkanker dan nog steeds op dezelfde manier?" Liselore Loverix (KU Leuven - FWO) bekijkt patiënt per patiënt en gaat op zoek naar foutjes in het DNA van hun tumorcellen. Zo bepaalt ze, nog voor de start van de behandeling, welke patiënt baat heeft bij een nieuwe, doelgerichte therapie op basis van kankermedicijnen.
De grote gevolgen van kleine beestjes in ons voedsel
In de voedingsindustrie is het cruciaal om toestellen zo goed mogelijk te reinigen, om zo geen voedingsproducten te contamineren. Geen makkelijke klus, want micro-organismen kunnen zich omringen door een biofilm die hen beschermt tegen desinfectiemiddelen. Bio-ingenieur Thijs Vackier (KU Leuven) werkt aan nieuwe reinigingsmiddelen die zulke biofilms beter kunnen afbreken.