Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Frisgroen gras voor onze melkkoeien
Hoe kunnen veehouders hun koeien, ook in droge periodes, op frisgroene weides laten grazen? Bij ILVO onderzoeken ze verschillende pistes: koeien doen overschakelen op een droogtebestendigere grassoort en/of hen meer klavers en smalle weegbree voorschotelen.
Slim emissies meten in melkveestallen
Hoe kan een landbouwer de uitstoot van gassen zoals ammoniak en methaan in de melkveestal nauwkeurig meten, zonder dure methodes of apparatuur? Kobe Coorevits (ILVO - KU Leuven) zoekt het uit tijdens zijn doctoraatsstudie en licht in deze video een tipje van de (sl)uier.
Een kijkje onder de schil van een aardappel
Wist je dat frietproducenten per uur tot wel 25 ton aardappelen tot frieten verwerken? Met hyperspectrale camera's en artificiële intelligentie speurt Wout Vierbergen (ILVO - KU Leuven) naar zwarte plekken onder de schil van de aardappelen. Zo wil hij straks producenten helpen de beste aardappelen te selecteren voor hun frieten.
Recycleerbare thermoharders uit houtafval
Wist je dat de gemiddelde levensduur van een windturbine 20 jaar is? Daarna belanden windturbines helaas op het stort omdat ze zijn gemaakt van thermoharders, materialen die (nog) niet gerecycleerd kunnen worden. "Tijd om daar verandering in te brengen", zegt Marlies Thys (VUB - VITO). Zij onderzoekt hoe recycleerbare thermoharders te maken door gebruik te maken van ... houtafval.
Hoe mijnafval een tweede leven te geven
Mijnbouw produceert veel afval. In al dat mijnafval zijn vaak nog waardevolle metalen te vinden. Aan VITO onderzoekt Nor Kamariah nieuwe methodes om die overgebleven metalen te recupereren en die mijnresiduen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan worden gerecycleerd tot bouwmateriaal.
Hoe kunnen honden ons helpen kanker te bestrijden?
Honden en mensen hebben veel gemeen als het over kanker gaat. Dat betekent dat succesvolle nieuwe behandelingen die bij honden zijn getest, op mensen kunnen worden toegepast. Daarom gebruikt Nayra Valle (UGent) honden met spontane kanker om een nieuwe techniek voor beeldgeleide chirurgie te ontwikkelen en te testen.
Nieroperaties: een race tegen de klok
Om een niertumor te verwijderen moet een chirurg de bloedtoevoer naar de nier afklemmen. Maar als de nier te lang zonder bloed zit, zal een te groot deel van het orgaan afsterven. Saar Vermijs (UGent) werkt aan 3D-modellen die chirurgen moet helpen in hun race tegen de klok.
Sterk én energiezuinig 3D-geprint beton
Vandaag kunnen we met beton al bruggen 3D-printen. Toch moet deze veelbelovende technologie nog een aantal hordes overwinnen vooraleer ze op grote schaal in de bouw kan worden gebruikt. VUB-onderzoeker Yanjuan Chen legt uit wat die uitdagingen zijn en hoe zij die wil helpen overwinnen.
De strijd tegen pijn na het overwinnen van borstkanker
Een op de drie vrouwen kampt na het overwinnen van borstkanker met een ontregeld 'pijn-alarm'. Daardoor blijven ze zelfs bij een onschuldige activiteit zoals fietsen pijnklachten ervaren. Kinesitherapeute Eva Roose (VUB) wil deze borstkankeroverlevers helpen hun pijn-alarm te resetten.