Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe vagina-vriendelijk is jouw ondergoed?
Wist je dat liefst 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven wel eens last hebben van een vaginale schimmelinfectie? Maar speelt het type ondergoed dat ze dragen daarin een rol? Dat wil Leonore Vander Donck (UAntwerpen) uitzoeken.
Gletsjers in Kirgizië verdwijnen alarmerend snel
Elke twee minuten smelt er op onze planeet genoeg ijs om maar liefst 400 olympische zwembaden te vullen. "De gletsjers over de hele wereld verdwijnen in een razendsnel tempo, en dit heeft verstrekkende gevolgen. Miljoenen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van deze gletsjers voor hun drinkwater en landbouw", vertelt glacioloog Lander Van Tricht (VUB - ETH Zürich).
Op zoek naar tabakswittevliegen en hun overdraagbare virussen
De tabakswittevlieg, een exotisch vliegje kleiner dan een rijstkorrel, kan bijna alle groenten in een serre doen sterven. Deze vliegen doken in ons land al in serres van groentetelers op, maar hoe groot het probleem is, weten we niet. Nog niet. Want Fauve Maertens (ILVO) brengt de verspreiding van de vlieg in kaart.
Hoe veilig zijn onze houtskeletgebouwen?
Zag jij ooit een houtskeletgebouw? Je vraagt je misschien af hoe veilig zo'n houten bouwwerk eigenlijk is. Wel, de waarheid is dat we dat nog niet helemaal weten. Bouwkundig ingenieur Dries Byloos (UHasselt) vertelt je hoe dat komt én hoe hij aan de weg timmert voor veiligere én hogere houtskeletbouw.
Hoe verwijder je microverontreinigingen uit afvalwater?
Afvalwater uit een fabriek, ziet er, dankzij afvalwaterzuivering vaak heel proper uit, maar toch kan het nog heel wat sporen van geneesmiddelen, pesticiden of schoonmaakmiddelen bevatten. Sara Feijoo Moreira (KU Leuven) en haar collega's ontwikkelden een methode die gebruik maakt van elektrochemie om deze microverontreinigingen volledig uit afvalwater te verwijderen.
De AI die jou zal helpen slapen
Liefst 1 op de 5 volwassenen lijdt aan een slaapstoornis. Met een compact, draagbaar apparaatje en AI wil Elisabeth Heremans (KU Leuven - FWO) slaapproblemen bij patiënten analyseren vanuit het comfort van hun eigen bed, in plaats van hen volgeplakt met draden in een slaapkliniek te laten overnachten.
De strijd tegen de zuidelijke groene stinkwants
We zitten met een klein (nu, ja) groen probleem: de zuidelijke groene stinkwants, een insect uit Ethiopië, is aan een opmars bezig in ons land. En dat is slecht nieuws voor onze groentetelers. Gelukkig werkt Margot Geerinck aan een oplossing. De hoofdrolspelers: sluipwespen & schimmels!
Hoe activeren we de klimaatkracht van onze tuinen?
In 2021 viel er een grote waterbom in Wallonië en de voorbije zomers kampten we steeds met hittegolven en periodes van droogte. Maar wist je dat onze tuinen ons kunnen helpen beschermen tegen de effecten van klimaatverandering ? Valerie Dewaelheyns (KU Leuven) licht een tipje van de sluier.
Stamcellen in de strijd tegen hersentumoren
Wie de diagnose 'glioblastoma' krijgt, heeft gemiddeld slechts vijftien maanden meer te leven. "Deze vreselijke statistiek toont aan dat er nood is aan nieuwe behandelingsmogelijkheden", zegt VUB-onderzoekster Myrthe Mampay. Zij zoekt naar een nieuwe behandeling op basis van immunotherapie.