Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Minilevers in de strijd tegen leverziekte
Om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, zijn vaak veel dierproeven nodig. VUB-onderzoeker Lianne van Os bewijst dat het soms anders kan. Van 1 muizenlever maakt zij in het lab zo'n 600 minilevers om medicijnen tegen leverziekte op te testen.
De wonderlijke wereld van kikkerlijm
Ken je het verhaal van de kikkerprins? Wedden dat je deze "kleverige" versie van evolutiebioloog Shabnam Zaman (VUB - Vrije Universiteit Brussel) nog niet hebt gehoord? Zaman doet onderzoek naar kikkerlijm, een verdedigingsmechanisme dat voorkomt bij bepaalde kikkersoorten en dat jou in de toekomst wel eens zou kunnen helpen.
Hoe we het hart beter kunnen begrijpen dankzij... digitale tweelingen
De wereld rouwt om de vroegtijdig gestorven Lisa Marie Presley, die overleed na een hartaanval. In zijn lab werkt biomechanisch ingenieur Mathias Peirlinck aan digitale tweelingen van het menselijke hart, een technologie die het leven van hartpatiënten kan helpen redden.
Hoe laten we hernieuwbare energie doorheen Europa stromen
De productie van hernieuwbare energie nam de laatste jaren fors toe. Maar de zon schijnt niet altijd even fel, en het waait ook niet altijd. Gelukkig kunnen we elektriciteit uitwisselen tussen verschillende landen. Alleen werkt die internationale handel niet altijd even goed. Michiel Kenis (VITO - KU Leuven - Energyville) vertelt in deze video hoe dat komt en wat hij hieraan probeert te doen.
Hoe een Afrikaanse vis hersenschade op oudere leeftijd kan helpen herstellen
Wat als je hersenen bij hersenschade vanzelf helemaal zouden genezen? Science fiction? Niet voor de Afrikaanse turquoise killivis. Neurowetenschapper Valerie Mariën (KU Leuven) zoekt uit hoe deze merkwaardige vis zijn brein weet te herstellen, in de hoop in de toekomst zo ook mensen met hersenschade te kunnen helpen.
Op zoek naar een medicijn tegen levensbedreigende schimmelinfecties
Een banale schimmelinfectie kan fataal aflopen als die in je bloedbaan geraakt. Als dat gebeurt, heb je 1 kans op 2 om te overleven. Jana Nysten (KU Leuven - FWO) zoekt naar een medicijn tegen zo'n ernstige infecties. Zit ze op het juiste (schimmel)spoor?
Boeren helpen door kokospalmen te klonen
Kokosmelk, kokoswater, kokosolie, ... De vraag naar producten op basis van kokosnoot neemt al jaren stevig toe. "We stevenen af op een tekort, waarbij het aanbod de vraag niet meer zal kunnen volgen", vertelt bio-ingenieur Hannes Wilms (KU Leuven). Samen met collega's ontwikkelde hij een methode om op basis van één kokosnoot miljoenen nieuwe kokospalmen te groeien.
"We moeten meertaligheid positief benaderen"
Hoe komt het dat sommige kinderen sneller een taal oppikken dan anderen? Emoties spelen daarin een belangrijke rol, zegt doctoraatsonderzoeker Graziela Dekeyser (KU Leuven). Zij onderzoekt welke emoties meertalige kinderen hebben bij het Nederlands en hun thuistaal.
Goede eigenschappen van een kwaadaardige hersentumor
Wie gediagnosticeerd wordt met de kwaadaardige hersentumor glioblastoom heeft gemiddeld nog zo'n 15 maanden te leven. Maar waarom slaagt een kleine groep mensen er dan in om meer dan 10 jaar te overleven? En kunnen we door dat te ontrafelen alle patiënten helpen? Dat onderzoekt Brecht Decraene (UZ Leuven - KU Leuven).