Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
LED-lampen: de vuurtorens van de toekomst?
GPS is een prachtige technologie. Helaas zijn we er niets mee in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen en luchthavens, omdat beton de GPS-signalen tegenhoudt. Robin Amsters (KU Leuven - FWO) werkt aan een alternatief: razendsnel flikkerende LED-lampen die ons binnenhuis de weg wijzen.
Een complot tussen twee microben
Afzonderlijk zijn de schimmel Candida Albicans en de bacterie Staphylococcus Aureus eerder ongevaarlijk voor de mens, maar eens ze gaan samenspannen kunnen ze ernstige, moeilijk behandelbare infecties veroorzaken. Microbiologe Katrien Van Dyck (KU Leuven - VIB) bestudeert hun interactie in de hoop zo hun verbond te kunnen breken.
Tong, mond- en keelspieren trainen om beter te slikken na hoofd- en halskanker
Dankzij nieuwe bestralingstechnieken overleven steeds meer patiënten met hoofd - en halskanker, maar bij 7 op de 10 zorgt die bestraling voor blijvende slikproblemen. Via het trainen van tong-, mond- en keelspieren hoopt Hanne Massonet (KU Leuven - UAntwerpen) hen opnieuw van voedsel te laten genieten.
Oxytocine: meer dan het knuffelhormoon
Kinderen met autisme ondervinden veel stress, omdat ze sociale interacties vaak als beangstigend en bedreigend ervaren. Kan een neusspray met het 'knuffelhormoon' oxytocine hen van die stress helpen verlossen? Dat onderzoekt neurowetenschapper Nicky Daniels (KU Leuven).
Verpleging zag men als een roeping, verloning leek dus bijkomstig
Tijdens de eerste lockdown in 2020 applaudisseerden we massaal voor de helden van de zorg. Maar wist je dat verpleegkundigen in België zeer lang amper erkenning kregen en niet of nauwelijks werden verloond? Historicus Luc De Munck (KU Leuven) vertelt hoe dat zit.
Hoe los je slikproblemen na beroerte op?
Na een beroerte hebben veel mensen last van dysfagie, slikproblemen die ontstaan door schade aan hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het regelen van slikproces. Marthe Everaert (KU Leuven) onderzoekt of elektrische stimulatie patiënten kan helpen de controle van de hersenen over het slikken te herstellen.
Bijnierhormonen redden levens bij malaria
Wereldwijd sterven jaarlijks 400.000 mensen, vaak kinderen, aan malaria. Kunnen glucocorticoïden, hormonen in de bijnieren, voorkomen dat een milde infectie evolueert en tot de dood leidt? Dat zoekt Leen Vandermosten (KU Leuven) uit.
DNA als laatste redmiddel om de dader te vinden
Maak kennis met Sofie Claerhout, 's lands allereerste doctor in de forensische genetica. Claerhout bestudeerde in haar doctoraat het enige chromosoom dat ze zelf niet heeft: het mannelijke Y-chromosoom. Met haar PhD wil ze forensische cold cases helpen oplossen.
Dyslexie tegengaan met luisterverhalen
Hoorproblemen spelen een belangrijke rol bij dyslexie. Met aangepaste luisterverhalen voor kleuters willen Shauni Van Herck (KU Leuven) en haar collega's hoorproblemen aanpakken in de hoop zo dyslexie bij sommige kinderen te voorkomen.