Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Wonden genezen met drop?
Glycyrrhizine, het actieve bestandsdeel uit de wortel van de zoethoutplant, zou wel eens diabetische wonden kunnen helpen genezen. Dat ontdekte Esther Hoste (UGent - VIB), die er hydrogels mee ontwikkelt voor wondbehandeling.
Op zoek naar de oorzaak van Alzheimer
Bij Alzheimer beginnen microglia, de afweercellen die onze hersenen beschermen, plots zelf onze hersenen te beschadigen door synapsen op te eten. Neurowetenschapper Ben Rombaut (UHasselt - Universiteit Maastricht) probeert uit te zoeken waarom dat gebeurt.
Hoe computersimulaties de weg naar tumoren plaveien
Alsof een kankermedicijn ontwikkelen nog niet moeilijk genoeg is, moet je vervolgens dat medicijn nog met succes tot bij de tumor zien te krijgen. Biomedisch ingenieur Tim Bomberna (UGent) legt uit hoe computersimulaties ons de weg wijzen.
Hoog smartphonegebruik zorgt voor slechtere studieresultaten
Een hoog smartphonegebruik is nefast voor de studieprestaties, zo blijkt uit onderzoek van Simon Amez (UGent). Zo halen studenten met een meer dan gemiddeld smartphonegebruik tot 1 punt op 20 minder op examens dan hun studiegenoten.
Pasgeborenen beschermen door de mama te vaccineren
Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren tegen kinderziektes zoals kinkhoest, wordt het immuunsysteem van hun kind, zelfs als dat prematuur geboren wordt, geboost. Dat blijkt uit het onderzoek van Marjolein Orije (UAntwerpen).
CO2, een harde noot om te kraken
In de strijd tegen klimaatverandering zoeken wetenschappers naar manieren om broeikasgassen af te breken. Eén veelbelovende piste is excitatie. Wat dat is en hoe dat precies werkt, legt scheikundige Kristof Bal (UAntwerpen) je uit aan de hand van een ... notenkraker.
Testosteron doet vogels beter zingen
Wist je dat testosteron vogels beter doet zingen? En dat jij die kennis ook kan aanwenden om betere presentaties te geven? Hoe dat werkt, legt Jasmien Orije (Universiteit Antwerpen) je in dit filmpje uit.
Hoe beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie
Testen, testen, testen - het is een van de sleutels voor het indijken van een pandemie. Om de testcapaciteit bij een volgende pandemie drastisch te verhogen, werkt Boshen Liang (Imec & KU Leuven) met lab-on-chip technologie aan een virustest die je thuis zelf zou kunnen uitvoeren.
Spiertraining helpt stoelgang op te houden
Stel je voor dat je tot 30 keer per dag naar het toilet moet voor de grote boodschap. Dat is helaas het lot van heel wat patiënten met rectale kanker die een rectumoperatie ondergingen. Kinesitherapeute Anne Asnong (KU Leuven) helpt deze patiënten, zodat ze hun leven niet langer door de wc-bril moeten bekijken.