Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Stroom kan suizende oren sussen
Vijftien procent van de volwassenen ervaart oorsuizen. Een op vijf van hen zoekt hiervoor hulp bij een arts. Laure Jacquemin (UZA/UAntwerpen) onderzoekt of tinnitusklachten met behulp van elektrische stroom verminderd kunnen worden. De eerste resultaten zijn bemoedigend.
Baarmoederhalskanker opsporen via een plasje
Baarmoederhalskanker is wereldwijd de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen. Aan de UAntwerpen werken Jade Pattyn en haar collega's aan een eenvoudigere methode om de kanker op te sporen: via een urinestaal in plaats van een uitstrijkje.
Goede taakverdeling bij meeuwenkoppels zorgt voor gezonde kuikens
Meeuwenkoppels die veel met elkaar communiceren en de zorgtaken voor hun kroost evenwichtig verdelen, hebben de gezondste kuikens. Dat blijkt uit het onderzoek van gedragsecologe Marwa Kavelaars (UAntwerpen - UGent).
Enzybiotica in druppels, een killer combinatie
Bij de ontdekking van penicilline zo'n 100 jaar geleden waarschuwde Alexander Fleming al dat bacteriën op een dag resistentie zouden ontwikkelen. Die dag komt steeds dichterbij. Behoedt de 'killer combinatie' van enzybiotica en waterdruppeltjes ons straks voor bacteriële infecties?
De onbewuste invloed van reclame
Wist je dat wanneer je weinig aandacht schenkt aan reclame, de invloed van die reclame net sterker kan zijn door dat gebrek aan aandacht? Serena D'hooge (UGent) legt uit waarom de reclametechniek 'evaluatieve conditionering' uw aandacht verdient.
Evolutie verloopt soms vliegensvlug
We zien evolutie steeds als een proces van langzame, geleidelijke veranderingen. In haar onderzoek naar keversoorten toont Zoë De Corte (Museum voor Natuurwetenschappen) dat evolutie soms vliegensvlug plaatsvindt.
Antarctica: een ijsberg aan data
Toen marien bioloog Anton Van de Putte in 2006 op expeditie naar Antarctica trok, kwam hij met 'amper' 400 stalen terug. Dankzij een simpel maar briljant idee beschikt hij vandaag over meer dan 2 miljoen stalen.
Staat eendenkroos binnenkort op ons menu?
Is eendenkroos voedsel voor de toekomst? Voorlopig staat het vooral op het menu van -je raadt het nooit- eenden. Maar Reindert Devlamynck (UGent) wil dit ewitrijke plantje ook in veevoeder verwerken en zelfs op ons bord krijgen.
Hoe microbieel eiwit vlees kan vervangen
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Maar wist je dat je die eiwitten ook uit microben en bacteriën kan halen? Janne Spanoghe (UAntwerpen) wil met purperbacteriën een nieuwe eiwitbron op ons bord introduceren.