Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Microalgen, een duurzame voedselbron voor de toekomst?
Volgens experts moeten we minder vlees eten om tegen 2050 10 miljard mensen op een gezonde manier te kunnen voeden. Yixing Sui (UAntwerpen) werkt alvast aan een alternatief voor vlees: microalgen.
Van tarwekorrel tot eindproduct
Niet alleen Fransen zijn tuk op hun baguette, ook in België eten we massaal brood. Maar door de wereldwijde tarweteelt en het steeds extremere klimaat durft de broodnodige tarwe wel eens sterk in samenstelling te verschillen. Daar probeert Tom Hellemans iets aan te doen.
Kanker opvolgen in bloed
Wachten op resultaten na een medisch onderzoek zorgt, zeker bij kankerpatiënten, vaak voor stress en onzekerheid. Daarom richten Elien De Thaye en haar collega's hun pijlen op een biomerker in het bloed om sneller het effect van een chemobehandeling te kunnen bepalen.
Kunnen E-nummers kwaad voor onze darmen?
Dat de mayonaise pakt, hebben we te danken aan emulgatoren - stoffen die helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Je vindt deze handige E-nummers in heel wat voedingsproducten terug. Maar zijn ze schadelijk voor onze (darm)gezondheid?
Vloeibare biopsieën bij kankerdiagnose
Wist je dat 1 op de 100 mensen die kanker krijgen jonger is dan 18 jaar? Om de diagnose van kanker te stellen is vaak nog een chirurgische biopsie nodig. Maar daar willen Ruben Van Paemel en zijn collega's verandering in brengen.
De vier seizoenen: een probleem voor onze boeren
De winter is, met haar koude temperaturen, niet het favoriete seizoen van onze landbouwers. Bepaalde planten en gewassen hebben hard te lijden onder de koude. Maar wist je dat deze planten misschien wel dé oplossing in huis hebben om aan die koude te weerstaan?
Textiel-verstevigde kunststof moet vliegtuigen lichter maken
Bij textiel denk je aan t-shirts, tapijten of misschien zelfs parachutes. Maar wist je dat zelfs delen van de romp van een vliegtuig uit onder meer textiel zouden kunnen worden vervaardigd?
Computerkracht in de strijd tegen kanker
Wist je dat kankeronderzoekers inspiratie putten uit toepassingen als Amazon, Facebook en zelfs Tinder? Celine Everaert (UGent) legt uit hoe dat precies zit.
Ons geslacht laat zich niet in hokjes duwen
"Het is echt een vrouwtje", stelde Koning Filip -toen nog prins- in 2001 bij de geboorte van zijn eerste dochter, prinses Elisabeth. Niet elke baby komt echter met een duidelijk geslacht op de wereld.