Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Wat als je te zwak bent om te ademen?
Een beademingstoestel kan je leven redden. Maar wist je dat langdurig gebruik van zo'n toestel het ook net erg moeilijk kan maken om, eens je hersteld bent, opnieuw zelfstandig te ademen? Marine Van Hollebeke (KU Leuven) legt uit hoe dat komt.
Kan een neurochirurg mij verlossen van mijn angsten?
"Sommige mensen durven amper hun huis verlaten omdat ze zo angstig zijn." Laura Luyten (KU Leuven - FWO) wil mensen met angststoornis bij wie therapie en medicatie niet werken, helpen met met zogenaamde diepe hersenstimulatie.
Loodgieterij in het lichaam: een hartverscheurende keuze
Opereren of niet? Dat is het dilemma waar chirurgen voor staan bij patiënten met een aorta-aneurysma. Beide opties zijn riskant en kunnen fataal zijn. Ingenieur Klaas Vander Linden (KU Leuven - FWO) wil chirurgen helpen door te voorspellen of een aneurysma, zonder ingreep, al dan niet zal barsten.
In weefsels kijken zonder te snijden
Wat hebben het beenmerg, de lever en een tumor met elkaar gemeen? Het zijn alledrie 'zachte' weefsels, die in tegenstelling tot harde weefsels, zoals botten, niet goed via een CT-scan in beeld te brengen zijn. Sarah Vangrunderbeeck (KU Leuven) ontwikkelt contraststoffen om zacht weefsel beter te visualiseren.
Chemo heeft ook een invloed op de hersenen
Chemotherapie heeft een impact op de structuur en activiteit van de hersenen. Het kan leiden tot cognitieve klachten, stress en vermoeidheid. Klinisch psychologe Michelle Melis (KU Leuven) boekt veelbelovende resultaten met mindfulness bij patiënten met borstkanker.
Zorgt nieuwe bloem voor vezelrijk wit brood?
Belgen eten jaarlijks gemiddeld 33 kg brood, zo'n 1.000 sneetjes. Maar dat is vooral wit brood, arm aan vezels. Om ons meer gezonde vezels te laten eten, bestudeert Sara Petit-Jean (KU Leuven) of we brood kunnen maken uit nieuwe, vezelrijke witte bloem.
Enzymen verslaan bij chemische katalyse
Om de productie van kunststoffen en andere chemische processen zuiniger en minder vervuilend te maken, wendt Max Bols (KU Leuven) zich tot de natuur. "We kunnen heel wat leren van enzymen, de katalysatoren van levende cellen, om chemische processen te verbeteren."
Een hondenneus in je smartphone
Een hondenneus is een uitstekende sensor. Getrainde honden zijn zelfs in staat om vroegtijdige tekenen van bepaalde ziekten te detecteren door aan onze adem te snuffelen. Alexander Cruz (KU Leuven - VUB - Imec) zoekt naar een manier om zo'n "hondenneus" in onze smartphones te integreren.
Intelligente filters om metalen uit water te vangen
Wist je dat er kleine fracties metalen zitten in het water dat we drinken en in de lucht die we inademen? Om de inname van schadelijke dosissen te voorkomen werkt Reinhart Van Poucke (UGent) aan filters om metaaldeeltjes uit lucht, water en bodem vangen.