Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe longkanker bruikbare sporen in het bloed nalaat
Elk lichaam reageert anders op longkanker en die verschillen kun je zien in het bloed. Elien Derveaux (Uhasselt) gaat na of je op basis van die verschillende bloedwaarden ook kunt voorspellen met welke behandeling een individuele patiënt het meest gebaat is.
Het verhaal achter kaneel
Zonder kaneel, geen overheerlijke Belgische speculaas. Maar waar komt kaneel vandaan? Dát en meer legt bio-ingenieur Sidi Rana Menggala (UGent) je uit in dit filmpje.
Visbotjes: meer dan een detail in de archeologie!
Archeozoöloog Wim Wouters is een fan van visbotjes: '"De studie van een simpel visbotje kan ons heel wat historisch inzicht bieden op economisch, ecologisch en sociaal vlak."
Konden Neanderthalers breakdancen?
Door een Neanderthaler-skelet virtueel te reconstrueren en er bewegingen van de moderne mens op los te laten, tracht Tara Chapman (KBIN) te achterhalen hoe Neanderthalers zich destijds voortbewogen.
Zijn zeldzame suikers de ideale suikervervanger?
Amar van Laar zoekt in zijn doctoraat aan de Universiteit Gent naar de meest geschikte zeldzame suiker als gezonder alternatief voor de veelgebruikte 'tafelsuiker'.
Wat plantenresten ons vertellen over de geschiedenis van Brussel
Archeobotaniste Lien Speleers (KBIN) ruikt soms de middeleeuwen als ze oude beerputten zeeft op zoek naar zaden, vruchten en plantenresten. Die vertellen haar heel wat over de geschiedenis van Brussel.
De nieuwe generatie antibiotica: zo simpel als Lego?
"De vijand van je vijand is je vriend." Daarom kijken Bjorn Criel (UGent) en zijn collega's naar bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van bacteriën, om superbacteriën te bestrijden. Hun doel: een nieuwe generatie antibiotica, zogenaamde enzybiotica, ontwikkelen.
Zijn al die pillen wel nodig als het einde nadert?
Rusthuisbewoners en kankerpatiënten slikken op het einde van hun leven te veel pillen, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Kristel Paque (VUB - UGent)
Op verkenning naar het allerkoudste
Aan de UAntwerpen doet Senne Van Loon onderzoek naar ultrakoude gassen om zo kwantumfysische fenomenen te bestuderen.