Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
De deuren sluiten voor een tropische parasiet
Elk jaar lopen 300.000 mensen -evenveel als het aantal inwoners van Antwerpen- de tropische ziekte Leishmaniasis op. Toch is de kans groot dat je nog nooit van de Leishmania-parasiet hoorde, want deze dodelijke ziekte krijgt weinig aandacht. Lieselotte Van Bockstal (UAntwerpen) wijdt er haar doctoraat aan.
Melanoomcellen en hun zelfkannibalistische instincten
Melanoomcellen hebben een vreemd, maar effectief verdedigingsmechanisme, autofagie genaamd: ze kunnen overleven door delen van zichzelf op te eten. Monica Vara Perez (KU Leuven) probeert dit zelfkannibalisme te doorgronden om dit type huidkanker te helpen verslaan.
Hoe de structuur van eiwitten te ontrafelen
Menselijke eiwitten zijn cruciaal voor functies zoals wondgenezing en spijsvertering. Maar wanneer eiwitten muteren, kan dit leiden tot ziekten zoals Alzheimer. Om deze ziekten te helpen bestrijden, probeert Shorok Abdelhameed (KU Leuven - FWO) de complexe structuur van eiwitten te ontrafelen.
Groen of goedkoop? Waarom niet beide?
Producten met een eco-label zijn vaak duurder dan standaardproducten. Daar wil bio-ingenieur Sven Dierickx wat aan doen: hij gebruikt gist uit hommelhoning om milieuvriendelijke én goedkope detergent te maken.
Over fluorescente zebravissen en plotse dood
Wat is de link tussen zebravissen en plots hartfalen bij mensen? Dat legt cardiogeneticus Ewa Sieliwonczyk (UAntwerpen) je uit in deze video.
De kosmische dans in dubbelstersystemen
Wist je dat meer dan de helft van de sterren die je aan de hemel ziet, met een partner wordt geboren? In haar doctoraat bestudeerde Ana Escorza (KU Leuven) meer dan honderden sterren in zo'n dubbelstersystemen om hun interacties beter te begrijpen.
Overleven in een droge omgeving: lessen uit het verleden
Door de klimaatverandering kampen steeds meer gebieden in de wereld met droogte. Kunnen we lessen trekken uit het Nabije Oosten, waar tijdens de Oudheid mensen zich leerden aanpassen aan het leven in droge streken en heuse gemeenschappen opbouwden?
Kan je een smartphone bouwen van bacteriën?
Vorig jaar ontdekten wetenschappers in modder van de Noordzee bacteriën die stroom kunnen geleiden. Robin Bonné (UHasselt) onderzoekt of we deze 'kabelbacteriën' kunnen gebruiken om er composteerbare elektronica mee te maken.
Het risico van té veilig spelen
Spelen zonder enig risico is weinig uitdagend voor een kind. Pedagoge Helena Sienaert (Arteveldehogeschool) breekt daarom een lans voor risicovol spelen.