Wetenschap Uitgedokterd
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.
Meest behandelde onderwerpen:
Plastic maken uit hout
Wat als we plastic zouden kunnen maken uit houtafval? Onderzoekers slagen er vandaag al in om zulke bioplastics te maken, maar de techniek staat nog niet helemaal op punt om op grote schaal toe te passen. Daar wil Tim Croes (KU Leuven) verandering in brengen.
Hoe werkzaam zijn voedingssupplementen en medicijnen nog na een maagverkleining?
Stel je even voor: een patiënt ondergaat een maagverkleining en blijkt een tijdje later, ondanks het nemen van de pil, plots zwanger te zijn. Het zou zomaar kunnen - als de patiënt een vrouw is tenminste. Nele Steenackers (KU Leuven) legt uit hoe dat kan.
De celcyclus wiskundig bekeken
"Everything in the universe is made of math, including you", stelt de bekende kosmoloog Max Tegmark. Jan Rombouts (KU Leuven) treedt hem daar graag in bij: hij bekijkt de celcyclus van levende wezens niet vanuit de biologie, maar hij giet die in wiskundige vergelijkingen. Zo wil hij de wondere werking van de cel beter doorgronden.
Is zelfkennis het begin van alle rekenknobbels?
Orthopedagoge Elien Bellon zoekt in haar doctoraat aan de KU Leuven uit hoe we kinderen beter kunnen leren rekenen zonder hen voortdurend rekentafels te laten reciteren. Goed beseffen wanneer ze in de fout gaan, blijkt cruciaal in het leerproces van kinderen.
Beter slapen zonder pillen
België heeft de twijfelachtige eer om wereldwijd de koploper te zijn in het gebruik van slaap- en kalmeermedicatie. Kristien Coteur (KU Leuven) onderzoekt hoe ze patiënten en hun huisartsen kan ondersteunen bij het afbouwen van die slaapmedicatie.
Hoe zebravissen epilepsiepatiënten kunnen helpen
Wereldwijd zijn er zo'n 80 miljoen epilepsiepatiënten. Dankzij genetisch gemodificeerde zebravissen hoopt Annelii Ny (KU Leuven) nieuwe geneesmiddelen te vinden om deze patiënten te behandelen.
Hoe kunnen we gehoorimplantaten slimmer maken?
Een cochleair implantaat maakt het voor doven en slechthorenden mogelijk om toch te horen. Maar het afstellen van zo'n toestel vereist best nog wat werk. Aan de hand van hersenactviteit slagen ze er aan de KU Leuven in om gehoorimplantaten slimmer te maken.
Van biomassa naar hernieuwbare bioproducten
Via pyrolyse, een methode om te 'verbranden' zonder zuurstof, maakt Willem Vercruysse (UHasselt) meststoffen en waterzuiveringsproducten uit o.a. microalgen en klimop.
Kan lichttherapie brandwonden voorkomen?
Een behandeling met radiotherapie zorgt vaak voor pijnlijke brandwonden bij kankerpatiënten. Met behulp van infraroodlaserlicht probeert Jolien Robijns (Uhasselt) de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren om zo brandwonden te voorkomen.