Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom vleermuizen zelden kanker krijgen
Vleermuizen zijn goed bestand tegen virussen en krijgen ook nog eens zelden kanker. Hoe kan dat?
Raadsel van mysterieuze ‘octopustuin’ opgelost
Jarenlang onderzoek onthult een nieuw facet van een bijzonder onderwaterparadijs. De zogenoemde ‘Octopus Garden’ blijkt een heel specifieke bestemming te zijn met een speciaal doel.
Ook 200 miljoen jaar geleden al waren parasieten onmisbare lastpakken
Een oeroude krokodil had last van een soort rondworm, zo blijkt uit gefossiliseerde uitwerpselen. De vondst biedt een zeldzame blik op de ecologie van parasieten uit de tijd van de dino’s.
‘Amateurs kunnen het verschil maken’
‘Meer professionele onderzoekers zouden moeten nadenken over hoe ze het enthousiasme van hun amateurcollega’s op creatieve manieren kunnen gebruiken.’ Aldus een pleidooi eerder dit jaar in het wetenschappelijk tijdschrift Nature naar aanleiding van zo’n concrete samenwerking met de NASA. Welke bijdrage leveren amateurwetenschappers in de astronomie?
De oer-kwal is 505 miljoen jaar oud (en een roofdier)
Nieuw onderzoek van uitzonderlijke fossielen uit de Burgess Shale-schatkamer leidde niet alleen tot de ontdekking van de oudste kwallensoort ooit. Het werpt ook een ander licht op het ecosysteem in het tijdvak waarin het leven op aarde een cruciale sprong voorwaarts maakte.
Wespen en bijen "bedachten" onafhankelijk van elkaar hetzelfde nestontwerp
Zowel honingbijen als wespen bouwen nesten die bestaan uit zeshoekige cellen. Ondanks 179 miljoen jaar aparte evolutie kwamen beide insecten tot dezelfde architecturale oplossing omdat die het meest efficiënte gebruik van ruimte en bouwmaterialen biedt.
Orka-moeders beschermen na de menopauze hun zonen (maar niet hun dochters)
Over de heel bijzondere band tussen (groot)moeder en (klein)kind bij orka’s op het vlak van voeding en opvoeding was al een en ander bekend. Uit een nieuwe studie blijkt dat de vrouwtjesdieren hun eigen kroost ook zeer gericht fysieke bescherming bieden.
Fruitvliegen die dode soortgenoten zien, gaan zelf sneller dood
Het lijkt de synopsis van een intrigerende horror- en sciencefictionfilm, maar het is puur natuur én wetenschap. Fruitvliegen verouderen en overlijden sneller wanneer ze dode soortgenoten waargenomen hebben.
Nieuw ontdekte dino stond op het puntje van de afgrond
De ontdekte dinosaurus is meer dan de laatste overlevende in een sleutelperiode in de geschiedenis van zijn soort. Het fossiel kan ons namelijk ook meer leren over het leven op een planeet die in de greep is van klimaatopwarming.