Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Meer dan 5000 nieuwe soorten ontdekt in gebied bestemd voor diepzeemijnbouw
Net voor de ontginning van ’s werelds meest ongerepte oceaanhabitat begint, wijst nieuw onderzoek op het belang van de bescherming ervan. In een gebied waarin België een kleine tweehonderd keer past, trof een team biologen zo’n vijfduizend tot nog toe onbekende organismen aan.
Hoe muggen bepalen wie ze wel en niet bijten
Hoe, wanneer en waarom bepalen muggen welke mensen ze bijten en welke niet? Een uniek experiment in een enorm onderzoekscentrum in open lucht leverde nieuwe inzichten op.
Nieuwe microfoon geïnspireerd op insectenoren
Een Britse specialist in het ontwerpen en 3D-printen van akoestische sensoren bedacht een revolutionaire microfoon gemodelleerd naar het gehoor van insecten.
Eerste moderne mensen verspreidden zich in drie golven over Europa
Nieuw onderzoek in de befaamde Mandringrot biedt niet alleen een nieuw perspectief op de vroegste voorgeschiedenis van de Homo sapiens in Europa. Het brengt ook met zich mee dat we de nadagen van de neanderthaler misschien wel grondig moeten herbekijken.
Waar kwamen de Picten vandaan? Minder Schots dan het cliché, geen kleurrijke migratie
Genetisch onderzoek brengt een verrassend nieuw inzicht in de oorsprong de Picten, een van de meest tot de verbeelding sprekende oude West-Europese volkeren.
Vrouwen hadden cruciale rol in expansie van krijgersvolk op Mongoolse steppe
Archeologisch en DNA-onderzoek werpt een verrassend nieuw licht op het krijgersvolk Xiongnu dat de bouw van de Chinese Muur in een stroomversnelling bracht. Vrouwen hadden bij hen meer dan twintig eeuwen geleden een belangrijke rol als cultuurbewakers en machtspolitici.
Wolharige mammoet deelt genen met ijsbeer
Vergelijkend onderzoek van de mammoet en de olifant focust doorgaans op de link van de voorvader naar zijn afstammeling. Een Zweeds onderzoeksteam draaide het om. Men vertrok bij de olifant en kwam, verrassend genoeg, uit bij genetische gelijkenissen van de mammoet met niet-verwante hedendaagse dieren, zoals het rendier en de ijsbeer.
Nieuw model voorspelt dat wereldbevolking sneller en eerder krimpt dan gedacht
Als de huidige economische ontwikkelingen zich voortzetten, zou de wereldbevolking nog vóór 2050 8,8 miljard mensen tellen, om daarna geleidelijk te dalen.
Hommels leren puzzels op te lossen door naar soortgenoten te kijken
Het was al bekend dat hommels in staat zijn om een vaardigheid aan te leren door soortgenoten te observeren. Nieuw onderzoek toont aan dat ze ook het vermogen hebben die kennis actief en bewust door te geven en zo over de hele kolonie te verspreiden.