Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Vrouwtjesoctopussen gooien gruis naar opdringerige mannetjes
Onderzoekers hebben voor het eerst op beeld vastgelegd hoe vrouwelijke octopussen reageren op ongewenste toenaderingspogingen: met een welgemikte worp.
Hoe een Aziatische taal in Madagaskar terechtkwam
Wat is er zo bijzonder aan de taal van de inwoners van Madagaskar? Of is die eigenlijk helemaal niet zo apart? En wat heeft een en ander te maken met een significante wijziging in het landschap en het uitsterven van diersoorten? Een recent onderzoek geeft antwoorden.
Sensor vermomd als zeeschildpaddenei om echte nesten te bestuderen
Academici en zelfverklaarde nerds sloegen de handen in elkaar voor een dier- én budgetvriendelijke sensor die een nieuw licht werpt op het broedgedrag van de met uitsterven bedreigde zeeschildpad.
Video toont hoe muggenlarven met ‘harpoenhoofden’ en ‘moordstaarten’ jagen op levende prooi
Niet alle muggenlarven voeden zich met algen, bacteriën en andere micro-organismen. Sommige soorten jagen namelijk op levende prooien. Dankzij nagelnieuw beeldmateriaal kunnen we nu beter dan ooit zien hoe ze precies toeslaan.
Spermacel in ‘peloton’ heeft meer kans op succes
Zaadcellen gedragen zich na de ejaculatie als wielrenners. Het is niet alleen de kleurrijke conclusie uit een recent onderzoek, het opent ook nieuwe perspectieven voor in-vitrofertilisatie.
Niezende sponzen produceren eetbaar slijm
Sponzen niezen, net zoals mensen, om afval af te voeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Hun slijmen zijn bovendien een voedselbron voor andere dieren, een prachtig voorbeeld van recyclage bij een van de oudste levensvormen.
Europese voorouder van de reuzenpanda ontdekt (of toch niet?)
Het is een panda, maar hij eet geen bamboe en hij komt uit Bulgarije. Het lijkt het begin van een raadseltje als opstapje naar een flauwe mop. Maar het is wetenschappelijke ernst in het kielzog van nieuw onderzoek naar een mysterieus dier.
In het voetbal is alleen de grasmat groen
Wie ecologie en voetbal in één zin gebruikt, komt al snel uit bij de Engelse vierdeklasser Forest Green Rovers, in 2018 uitgeroepen tot eerste klimaatneutrale voetbalploeg ter wereld. Elders scoren de clubs maar weinig ecologische doelpunten.
Nieuwe dinosoort met kleine armpjes ontdekt
Een prehistorische vleesetende moordmachine met veel te korte armpjes voor zijn gigantisch lijf? Tot nog toe kon dat alleen de Tyrannosaurus zijn, maar nieuw onderzoek brengt iets heel anders aan het licht.