Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Dolfijnen jagen met ‘krakende stem’ op prooi
Dolfijnen jagen op dezelfde manier op prooien als Katy Perry zingt of Scarlett Johansson filmdialogen brengt. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat een licht werpt op hoe tandwalvissen hun rijke repertoire aan geluiden kunnen voortbrengen.
Naakte-molratvrouwtje blijft haar leven lang vruchtbaar
De koninginnen van de naakte molrat blijven zowat hun hele leven vruchtbaar. Ze vormen daarmee een opmerkelijke uitzondering op de regel dat vrouwelijke zoogdieren minder vruchtbaar worden naarmate ze ouder worden. Verder onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe therapieën voor mensen.
Kaketoe handelt als ‘klusjesman’
Een bij vogelliefhebbers en kwekers bekende kaketoe-soort kan een ‘gereedschapskist’ transporteren en hanteren.
Ooit leefden primaten in het noordpoolgebied
In het Hoge Noorden leefden 50 miljoen jaar geleden primaatachtige zoogdieren. Mogelijk leren zij ons iets over hoe soorten zich aanpassen aan de gevolgen van de huidige aardopwarming.
Koraalverbleking laat vissen ‘onnodig’ vechten (en dus energie verspillen)
Een nieuw onderzoek voegt een dimensie toe aan de ecologische problematiek van koraalverbleking: bepaalde vissen blijken hun concurrenten niet meer te herkennen. Als gevolg daarvan moeten ze op zoek naar nieuwe ‘gevechtsregels’ in hun overlevingsstrijd om voedsel.
Orang-oetans communiceren met medeklinkers, net zoals de mens
Nieuw onderzoek wijst uit dat orang-oetans veel nadrukkelijker dan andere mensapen ‘spreken’ met een complex repertoire aan ‘medeklinkers’. ‘Ze communiceren met een rijk pallet van smak-, klik-, kus- en proestgeluiden.’
Ook uitgestorven zeereptielen bevielen in een ‘kraamkamer’
Nieuw onderzoek naar iconische fossielenbedden met resten van uitgestorven reusachtige zeezoogdieren ontrafelt een intrigerend mysterie. Maar het leert ons ook iets over de oorsprong van het voortplantingsgedrag van hun evolutionaire nazaat, de walvis.
Wetenschappers horen zeehondenpups ‘zingen’
De zingende zeehondjes. Het lijkt wel de titel van een nieuwe Suske & Wiske, maar het is de conclusie van een opmerkelijk nieuw onderzoek. Zeehonden blijken namelijk geboren te worden met onverwachte vocale talenten.
WK voetbal: de ultieme propagandadroom van elk totalitair regime
De verstrengeling tussen een WK voetbal en propaganda is zo oud als het toernooi zelf. Maar werkt het veronderstelde massapsychologische mechanisme van stimulus en succesrespons wel?